latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:00 | Аутор: РТРС

У ОХР-у без коментара на уставну кризу у БиХ

У центру пажње ОХР-а у БиХ су политичка стабилност, те евентуална негативна реаговања која може да изазове захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, речено је Срни у овој међународној организацији.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У ОХР-у нису жељели да коментаришу насталу уставну кризу у БиХ која је кренула са најавом лидера СДА Бакира Изетбеговића о могућој ревизији пресуде, нити антиуставно дјеловање бошњачких политичара, напомињући да се "ОХР у начелу суздржава од коментарисања конкретних судских предмета, поготово када се не односе директно на Дејтон".

"На БиХ је да одлучи да ли су створени услови за ревизију, а Међународни суд правде ће оцијенити да ли је захтјев за ревизију прихватљив", речено је Срни у ОХР-у.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић упозорили су јуче на опасност од урушавања уставно-правног поретка БиХ, а све на штету интереса Републике Српске и српског народа у БиХ.

Иванић је осудио антиуставно дјеловање бошњачких политичара и нагласио да је то питање за ОХР.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да ће бити ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу уколико експертска група, предвођена некадашњим агентом Сакибом Софтићем, процијени да за то има елемената.

Извор: СРНА