latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:25 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Зашто су грађанима Српске увећани рачуни за струју? (ВИДЕО)

Након синоћне приче о двоструко већим рачунима за струју који су стигли на адресе бањалучких потрошача, не стишавају се реакције грађана. Како је могуће да рачун за електричну енергију буде удуплан за само мјесец дана, пита се све више њих.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Шок у децембру, па шок у јануару. Миливоје Петрушић за исте потрошачке навике добио је вишеструко већи рачун за електричну енергију.

"Не бих могао претпоставити због чега је рачун абнормално велики. Рачун од 230 КМ ћу уплатити, али ћу се жалити, па ћемо видјећети шта ће бити", каже Петрушић.

Након синоћњег прилога у Дневнику 2 бројни грађани су реаговали и на друштвеним мрежама подијелили своја искуства. Иако се готово код свих стање на рачуну поклапа са стањем на бројилу, збуњује абнормално висок рачун, иако потрошачке навике, кажу, нису мијењали.

"Да ли је спорадични случај ако у згради од 50 станова њих 30 добију увећане рачуне за 40 до 50 одсто, а остали 10, 20 или 30 одсто. Питам се шта је ту спорадично".

"Када код мене пописују струју, ја пред пописивачем сликам струјомер и никада нисам имао оваквих проблема“.

"Децембар 200 КМ, јануар 320 КМ. Ко пописује - не знам, али ко плаћа - знам".

Да на рачунима нешто не штима чули су и у удружењима потрошача. Читавој конфузији са рачунима за електричну енергију, тврде, допринијело је и повећање накнаде за обновиљиве изворе енергије и зато сугеришу корисницима да је контрола потрошње најбољи начин превенције.

Из Удружења грађана "Дон" савјетују потрошаче да од 1. до 1. у мјесецу пописују своја бројила, јер ће једино тако примијетити одступања.

Нема одступања - тврде у Електрокрајини. Изузетно хладно вријеме у децембру и јануару увећало је потрошњу, а са већом потрошњом расту и рачуни.

"Примјетно је велико загријавање стамбених и пословних простора, односно догријавање због слабе испоруке гријања од стране Топлане. Самим тим дошло је и до повећања потрошње", истиче Предраг Клинцов, портпарол Електрокрајине Бањалука.

Број жалби грађана, тврде у Електрокрајини, не одступа од истог периода у прошлој години и кажу да се мјери у промилима. Не споре да је могуће да су се одступања десила, али истичу да је ријеч о спорадичним случајевима. Да је дошло до грешке, кажу, био би то један од три позната сценарија, али никако намјеран пропуст.

"Купац није био у домаћинству. Наши радници нису могли приступити мјерном мјесту и онда се уради анализа потрошње купца из претходног периода. Постоји и друга могућност да је дошло до квара на бројилу и трећа да је радник ненамјерно погрешно уписао број потрошених киловата", каже Клинцов.

У Електрокрајини тврде да је не због жалби потрошача, већ због воље Управе, у току интерна контрола рада на терену, па ће се поједина бројила поново пописивати. Сви који сумњају у исправност рачуна могу им се јавити или за 47 марака затражити баждарење свог бројила.