latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:22 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

На снази нове казне са саобраћајне прекршаје (ВИДЕО)

Закон о измјенама и допунама закона о основама безбједности сабраћаја на путевима у Босни и Херцеговини данас је ступио на снагу. Возаче који не поштују саобраћајна правила, очекују ригорозне казне.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

За најтеже видове саобраћајних прекршаја, попут вожње под утицајем алкохола, прекорачења брзине, вожње без возачке дозволе и вожње нерегистрованог возила, прописана је казна у распону од 400 до 1.000 марака.

Ако је прекршајем изазвана и саобраћајна несрећа, новчана казна је до 5.000 марака, уз забрану управљања возилом у трајању од 2 до 6 мјесеци.

Такође је новост да возачима који не плате казну за саобраћајне прекршаје на вријеме, пријети казна затвора.

Једна од препорука Европске комисије Босни и Херцеговини била је пооштравање казнене политике, како би се унаприједила безбједност саобраћаја.

Овим измјенама, висине казни за саобраћајне прекршаје донекле су изједначене с оним у региону.

"Овим се жели постићи да се смањи број оних који крше прописе, а самим тим да се смањи и број саобраћајних незгода на путевима, и самим тим број погинулих и повријеђених у саобраћају", каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

У поштовању саобраћајних прописа БиХ увелико каска за земљама окружења. Док је, рецимо, у Словенији проценат возача који вежу безбједносни појас 95 одсто, у Српској је тај проценат нижи од 50 одсто, и због тога живот изгуби чак 20 људи годишње.

"ЦЈБ Приједор апелује на све учеснике у саобраћају да се упознају са новим законским прописима, ми ћемо настојати да превентивним акцијама и кампањама инфоришемо учеснике у саобраћају", рекао је Сретоја Вујановић, начелних Одсијека полиције у ЦЈБ Приједор .

Само казне, не могу унаприједити безбједност саобраћаја. Неопходно је покретати кампање у којима ће се учесницима у саобраћају указивати на неопходност поштовања саобраћајних прописа.

Једна од таквих акција организована је у Оштрој Луци, гдје је ученицима основне школе одржано предавање о опасностима са којима су пјешаци изложени приликом кретања коловозом у ноћним условима, и условима смањене видљивости.

Алекса Љубоја, ученик ОШ "Десанка Максимовић" Оштра Лука каже да је научио доста тога о понашању у саобраћају, посебно о ношењу свијетлећег прслука ноћу.

Новим одредбама биће ријешен и проблем ненаплативости саобраћајних казни. Народна скупштина Републике Српске усвојила је и допуну Закона о прекршајима, по којој се неплаћена саобраћајна казна, након 3 године, аутоматски преиначује у затворску.

Још једна пракса, која би ускоро требало да заживи, је одузимање возила лицима која касне са плаћањем казни за саобраћајне прекршаје.