latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:34 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Свједочења о одвођењу српских бораца из Залазја

На суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу за убиства српских цивила на подручју Сребренице и Братунца 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Љиљана Ракић рекла је да је 12. јула 1992. године дошло до напада на село Залазје и да је од Вељка Васића чула да је то била јединица Насера Орића, те да је тада заробљен и одведен њен супруг.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Она је додала да јој је Васић рекао да је видио да су живи одведени њен супруг Миодраг и друге особе.

Свједок је навела да има сазнања да су њен супруг и друге особе које су одвели били у полицијској станици, да их је одвео Зулфо Турсуновић, те да се причало да су у затвору били три до четири дана, преноси Бирн.

Ракићева је рекла да је тијело њеног супруга пронађено прије двије или три године на смећу, укопано са осталима.

Свједок Бранислав Васиљевић је нагласио да су приликом напада на Залазје погинула његова двојица браће, те друге особе, што је он чуо од тројице очевидаца дан или два послије 12. јула 1992. године.

"Рекли су ми да су након борбе видјели да је осам заробљених са Залазја одведено за Сребреницу", изјавио је свједок.

На питање да ли су очевици рекли ко је одвео те особе, свједок је одговорио да су видјели постројавање јединице и чули "дозивање Насера Орића".

Одбрана Арифовића оцијенила је исказ ирелевантним, појаснивши да свједокова браћа нису обухваћена оптужницом, а да он свједочи о сазнањима других свједока који су у овом предмету непосредно саслушани.

Изет Арифовић, Суад Смајловић и Амир Салиховић оптужени су да су као припадници оружаних снага Сребренице у саставу такозване Армије БиХ у јуну и јулу 1992. године учествовали у убиствима цивила српске националности на подручју општина Сребреница и Братунац.

Суђење ће бити настављено 15. марта.

Извор: СРНА