latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:41 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Одбачена апелација Kомисије за спровођење референдума

Велико вијеће Уставног суда БиХ на данашњој сједници у Сарајеву одбацило је као неосновану апелацију Републичке комисије за спровођење референдума против одлуке Суда БиХ и Централне изборне комисије, којом је оспорено право на Централни бирачки списак, потврдио је за Радио Републике Српске регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Република Српска је, након што јој ЦИК БиХ није уступио Централни бирачки списак, уз помоћ МУП-а Републике Српске и осталих ентитетских институција, направила властити бирачки списак.

Апелација је поднесена због одлуке ЦИК- а и Суда БиХ који нису дозволили да се достави централни бирачки списак овој комисији како би се провео референдум о Дану Републике Српске који је одржан 25.септембра прошле године.

Члан ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић рекао је раније да је Суд БиХ, одлучујући о овом питању, нашао да не постоје процесно-правни услови за мериторно рјешавање жалбе, јер жалилац, Републичка комисија за спровођење референдума није овлаштен за подношење жалбе у конкретном случају.

Предсједник Републичке комисије Синиша Каран раније је изјавио да је повријеђено право Комисије на правни лијек и директно прекршена Европска конвенција о заштити људских права.

Апелацијом Уставном суду БиХ покушале су бити објашњене нелогичности Суда БиХ и ЦИК-а БиХ.

"Оно што је парадокс и због чега идемо са апелацијом - Суд БиХ и ЦИК сматрају да нисмо дио изборног законодавства. Наш закон о референдуму и грађанској иницијативи прихвата све принципе изборног законодавства", појаснио је тада Каран.

Извор: РТРС/СРНА