latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:52 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ: Одбијена жалба Мевлида Јашаревића

Уставни суд БиХ одбио је данас као неосновану апелацију Мевлида Јашаревића против пресуде Суда БиХ, којом је проглашен кривим за тероризам и осуђен на 18 година година затвора.

Уставни суд БиХ закључио је да не постоји повреда права на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције јер је Суд БиХ у оспореној пресуди детаљно образложио начин на који је све доказе довео у везу са релевантним законским одредбама, те на основу њихове оцјене извео закључак да је Јашаревић починио кривично дјело за које је проглашен кривим.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да Јашаревићевим наводима нису доведене у питање гаранције из Европске конвенције.

Закључено је да нема кршења начела из Устава БиХ и Европске конвенције према којем у сумњи треба одлучити у корист оптуженог /ин дубио про рео/ јер суд у конкретном случају није поступао са предубјеђењем о Јашаревићевој кривици, нити су се стекли услови које поставља то начело да суд у предметном кривичном поступку одлучи пресудом на начин који је повољнији за апеланта.

Јашаревић у апелацији истиче да му је оспореном одлуком повријеђено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције, као и да је Суд БиХ погрешно примијенио процесно и материјално право.

Он приговара ставу суда који се тиче правне квалификације кривичног дјела за које је осуђен, његовог умишљаја и намјере, те наводи да његова намјера није била да икога лиши живота, односно да је изведен погрешан закључак о посљедицама кривичног дјела за које је осуђен.

Јашаревић тврди да је својим радњама починио кривично дјело угрожавање лица под међународноправном заштитом или кривично дјело изазивање опште опасности, а не кривично дјело тероризма.

Осим тога, Јашаревић се позива и на примјену принципа ин дубио про рео који, како наводи, Суд БиХ није узео у обзир приликом доношења одлуке о кривици.

Уставни суд БиХ је на сједници Великог вијећа одбацио један број апелација које су поднесене неблаговремено, након протека рока за њихово подношење, или преурањено, односно у случајевима у којима је Суд утврдио да апеланти нису искористили све расположиве правне лијекове у претходном поступку.

Одлучујући о апелацијама у вези с доношењем одлука у разумном року, о допустивости и меритуму, Суд је одбио као неосноване апелације у случајевима у којима је закључио да повреде није било, односно донио је један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење.

Суд је донио један број одлука којима су одбачене као недопустиве апелације које су на први поглед, /прима фације/, биле неосноване, јер захтјеви апеланата нису били оправдани, односно чињенице које су апеланти предочили Суду у тим случајевима ни на који начин нису могле оправдати њихову тврдњу да постоји кршење њихових права заштићених Уставом, или да апеланти, као странке у поступку, сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

У свим случајевима у којима је утврдио постојање повреда права апеланата на правично суђење, Суд је наложио надлежним судовима или управним тијелима да хитно окончају поступке, те да у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете с циљем њиховог извршења.

Све одлуке усвојене на сједници биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене на интернет страници Уставног суда БиХ.

Извор: СРНА