latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:46 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Босић затражио одлагање сједнице ПС БиХ због најаве ревизије тужбе

Замјеник Предсједавајућег Представничког дома БиХ Младен Босић затражио је одлагање сутрашње сједнице Представничког дома због, како је рекао, непостојања услова за нормалан рад.
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

Покушај да се са неформалног нивоа поднесе тужба против Србије, према Босићевим ријечима, Босну и Херцеговину доводи у уставну кризу.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић одбио је одлагање сутрашње сједнице. Његова замјеница Борјана Кришто није присуствовала данашњем колегијуму па ће се о овоме расправљати данас на проширеном колегијуму. Босић очекује разумно рјешење.

Босић је данас на конференцији за новинаре у Сарајеву напоменуо да је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић јуче констатовао да је Устав БиХ "нападнут" због одлуке да се о ревизији тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, која је у искључивој надлежности Предсједништва, расправља на неформалним састанцима.

"На неки начин смо упозорени да се дешава одузимање уставних ингеренција Предсједништву БиХ. У таквим условима не постоји могућност за одржавање нормалне сједнице Представничког дома", каже Босић.

Он је на сједници Колегијума Представничког дома затражио да се сачека са одржавањем сједнице Дома док се не створе нормални услови за функционисање свих институција у складу са њиховим уставним овлаштењима.

"Очекујем да ће на Проширеном колегијуму Представничког дома бити поново разматрано то питање", рекао је Босић и изразио очекивање да ће у име стабилизације политичких прилика бити подржан приједлог да Парламентарна скупштина не засједа до разрјешења постојеће уставне кризе.

Он је истакао да ово није блокада институција БиХ. "Напротив, тражимо да се институције врате у свој уставни оквир, да Предсједништво доноси одлуку о покретању ревизије по тужби БиХ против Србије јер је само оно надлежно за такву одлуку", нагласио је Босић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома нада се да ће Предсједништво БиХ у најскорије вријеме донијети одлуку која се од њега очекује.

"У случају да неке друге институције или неформалне групе мимо свих уставних рјешења покушају да донесу одлуку хоће ли бити покренута ревизија по тужби БиХ против Србије, `упашћемо` у уставну кризу и рад институција БиХ ће озбиљно доћи у питање", упозорио је Босић.

Он је апеловао да све институције и појединци у институцијама БиХ раде у складу са Уставом, да не избјегавају своја уставна овлаштења и да доносе одлуке у складу са Уставом.

"Очекујем да предсједавајући Предсједништва БиХ закаже сједницу на којој ће бити донесена одлука хоће ли или неће бити покренута ревизија БиХ по тужби против Србије", додао је Босић.

Сједница Проширеног колегијума заказана је за 14.00 часова, а у 16.00 часова код Иванића би требало да буде одржан редован консултативни састанак представника Републике Српске у власти БиХ.

Извор: РТРС/СРНА