latinica  ћирилица
15/02/2017 |  12:38 | Аутор: РТРС

Одгођено разматрање закона о друмском превозу

Уставноправна комисија Дома народа парламента БиХ на данашњој сједници у Сарајеву одгодила је разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу јер није био присутан нико у име Савјета министара који је предлагач закона.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Предложеним законом законодавство БиХ усклађује се са прописима ЕУ из ове области, а између осталог, третира се и проблем нелегалног превоза путника у међународном саобраћају.

На сједници је започета расправа о извјештају о примјени јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, који је сачинило Министарство правде БиХ, а која ће бити настављена и на наредној сједници Уставноправне комисије Дома народа.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић истакао је да више од 70 одсто предложених закона у Парламентарној скупштини није било усклађено са јединственим правилима.

"Овај проблем треба ријешити јер је питање јединственог правног система од суштинске важности за једну земљу", каже Новић.

Предсједавајући Комисије Халид Гењац констатовао је да у парламентарну процедуру долазе лоше написани законски приједлози, па чак и из Савјета министара БиХ, а хрватски делегат Љиља Зовко поставила је питање одговорности за такво стање.

"Велики новац је утрошен за едукацију државних службеника, а нема резултата", рекла је Зовко, наводећи да мора постојати одговорност за пропусте.

У расправи је указано и на проблем непостојања пречишћених текстова закона од којих су неки и по 20 пута мијењани и допуњавани, попут Изборног закона БиХ.

Извор: СРНА