latinica  ћирилица
15/02/2017 |  08:21 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Сарајево- Нападнути активисти УДИК-а (ВИДЕО)

Координатор Удружења за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) Едвин Канка Дудид и још двоје активиста нападнути су у Сарајеву.
Удружењe за друштвена истраживања и комуникације /УДИК/ -
Удружењe за друштвена истраживања и комуникације /УДИК/

Они су најпре нападнути вербално, а потом и физички, наводи се у саопштењу Удружења достављеном Танјугу.

Напад се догодио у близини Парламентарне скупштине БиХ.

Активисте УДИК-а је препознало неколико младића који су најприје вријеђали активисте због њиховог ангажовања у УДИК-у, псујући им четничку мајку, а затим им упутили неколико хомофобних изјава поводом Дана заљубљених, наводи се у саопштењу.

Након вријеђања и пљувања, услиједило је гађање каменицама. Случајни пролазници инцидент су посматрали незаинтересовано.

Удружење подсјећа да ово није први пут да активисти УДИК-а доживљавају овакве непријатности на улицама Сарајева, а које су узроковане њиховим ангажовањем и жељом за праведнијим друштвом у БиХ. Како наводе ово је четврти напад на њих у  протекле двије године.

УДИК напомиње да полиција није учинила ништа на расвјетљавању ових напада које сматра озбиљним нарушавањем људског права на слободу кретања, као и изражавања мишљења у БиХ.

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) помаже пост-југословенским друштвима да успоставе владавину права и прихвате насљеђе масовног кршења људских права, како би се утврдила кривична одговорност за починиоце, задовољила правда и онемогућило понављање злочина, наводи се у саопштењу.