latinica  ћирилица
14/02/2017 |  20:34 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Биља Крстић и "Бистрик" представили нови албум

Биља Крстић и ансамбл "Бистрик" представили су данас на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду нови албум "Свод" који је за домаће тржиште објавила кућа "Hi-Fi Music".
Биљана Крстић - Фото: ТАНЈУГ
Биљана КрстићФото: ТАНЈУГ

Албум са 10 љубавних пјесама 6. јануара прошле године у Лондону је издала кућа "Arc Music ", а Крстић каже да свод може бити и небески и бисерни, а њима је то "прелijепи бисерни свод".

"Неке су љубавне приче њежне и дивне, неке су сjетне, а неке тешке, али љубав је кључ живота и некако се намеће као тема у свим пjесмама, па и у традиционалним", истакла је она.

Крстић је рекла да су много поносни, јер се албум већ нашао на свјетским плеј листама, представљен је на Би-Би-Сију, у Мелбурну, на преко 50 радио станица већ је имао премијеру.

На албуму су радили три године, а Крстић објашњава да је тако дуго припреман због финансијских проблема.

"Ја сам брзо пронашла које ћу пјесме ставити на албум и свака пјесма је посвећена неком. Гледала сам да направим колаж, да то буде лијепа шареница, једна мала руковет, има пјесама које се пјевају и код нас и код наших комшија", рекла је она.

Према њеним ријечима, ''Крај потока бистре воде'' је севдалинка, али се доста пјева и у нашој земљи.

"''Димитријо, сине Митре'' је најљепша песма из Врања, коју сам учила када сам била мала од Василије Радојчић, коју су моји родитељи волели много. Ту је и пјесма ''еди мома на високо из 1880. године", испричала је Крстић.

Музички критичар Пеца Поповић примијетио је да Биља Крстић и "Бистрик" проносе емоцију и интерпретацију са ових  простора свијетоми то у времену када више знамо о пјевачицама из ријалити програма и о њиховој сексуланости него о гласу и интерпретацији.

Албум "Свод" је , према његовим ријечима, заснован на традицији, моралу, љубави и умјетности.

Биља Крстић и ансамбл "Бистрик" су данас на сцени "Раша Плаовић" извели пјесме "Крај потока бистре воде", "Смиљ, Смиљана", "Сву ноћ ми билбил препева", "Димитријо, сине Митре", а 25. фебруара у Скопљу почињу турнеју на којој ће промовисати "Свод".

Прошле године Крстић је прославила 40 година каријере и 15 година ансамбла "Бистрик".

Извор: Глас Српске