latinica  ћирилица
14/02/2017 |  18:47 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Иванић без сагласности за сједницу Предсједништва о ревизији тужбе (ВИДЕО)

Нема сагласности за одржавање сједнице на којој би била разматрана најављена ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије у Хагу, изјавио је предсједавајући Предсједништва Младен Иванић. Против одржавања такве сједнице била су друга два члана Предсједништва Драган Човић и Бакир Изетбеговић.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Иванић је поручио да за њега, Републику Српску и БиХ не постоји тужба и да не жели да оспорава нешто што нема правни легитимитет. Предсједник Српске Милорад Додик поручује да ће урадити све да очува јединство српских странака о овом питању.

Изетбеговић и Човић два пута су одбили сједницу посвећену ревизији. Човић јесте против ревизије тужбе, али не жели да учествује у прегласавању на сједници Предсједништва БиХ, каже Иванић. Он лично, не жели да закаже сједницу да би било оспоравано нешто што нема легитимитет.

- Сједницу треба да тражи онај ко хоће легитимитет. За мене, Републику Српску и БиХ не постоји тужба. Никад се нико од институција БиХ о томе није изјаснио. Ако ко треба да тражи сједницу Предсједништва БиХ онда је то Изетбеговић. Једино на тај начин може добити легитимитет за тужбу - истиче Иванић.

Такво мишљење нема лидер СДС-а Вукота Говедарица. Умјесто јединственог става са коалиционим партнером, Иванићу поручује да би он сазвао сједницу да је на његовом мјесту.

- Да сам ја на мјесту господина Иванића сазвао бих ванредну сједницу Предсједништва БиХ, утврдио дневни ред, па бих највјероватније видио да ли у том моменту постоји сагласност да покушамо да ријешимо проблем - рекао је Говедарица.

Иванић сматра да би "појединци, умјесто што дијеле савјете и пребацују одговорност, боље било да кажу шта су они то урадили да спријече ово што се догађа".

- Ту мислим и на господина Додика, па и на СДС. Свој дио одговорности ја ћу носити - рекао је Иванић.

Није тренутак за унутарсрпска препуцавања. Надам се да Иванић то не ради зато што не види како да заустави Изетбеговића, изјавио је за Срну предсједник Милорад Додик. Као предсједник Српске, поручује, трудиће се да очува јединство српских странака. Иванићу је одговорио да је као предсједник урадио све што је могао и требало да уради.

- Позвао сам предсједавајућег Предсједништва БиХ да стави на дневни ред питање ревизије и оконча ову игру Бакира Изетбеговића или да сви српски представници напусте заједничке институције до рока до којег се ревизија може поднијети. Нисам позивао на то с намјером да било ко остане без посла или фотеље, већ да бисмо упозорили Бакира Изетбеговића да одлучивање мимо устава и закона, без консензуса, БиХ може одвести у трајну блокаду - рекао је Додик.

На најаве Говедарице, да ће српски представници напустити институције БиХ ако тужба буде подигнута, Додик пита - Каква је корист, ако Изетбеговић пошаље захтјев за ревизију.

- Мој позив је био да се то спријечи - поручује Додик.

Мирко Шаровић каже да институције неће напуштати јер СДС мора да исправља, како каже, историјске грешке. Тврди да тужба можда не би ни постојала, да је 2002. године Живко Радишић, као тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ, гласао и покренуо механизам заштите виталног националног интереса како би спријечио именовање Сакиба Софтића за новог агента БиХ пред Међународним судом у Хагу.

Радишић подсјећа да је још 99. на дневни ред Предсједништва БиХ ставио питање тужбе али да је прегласан, због чега је уложио вето у Парламенту Српске, што је усвојено, а сву документацију послао у Хашки трибунал. Радишић пита зашто тадашњи СДС и Момчило Крајишник нису ништа урадили у вези с овим питањем.

- А шта је урађено прије `98. године, прије Живка Радишић и у том истом Предсједништву и по питању тужбе и по питању многих односа који су тада стварани, а да не говорим послије 2002. године, па све до данас - каже Радишић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да Шаровић говори неистине и очекује да чланови СДС-а у институцијама БиХ буду одлучнији и да, како каже, спријече Изетбеговића да нам загорчава живот.

Иванић подсјећа да је у јулу прошле године писмом обавијестио Суд у Хагу да је агенту тужбе истекао мандат. Изетбеговић ће, прије коначне одлуке, у петак затражити и мишљење бошњачког невладиног сектора о оправданости покретања ревизије. Аналитичари очекују озбиљну кризу ако ревизија буде покренута. С друге стране, ако је не буде, Изетбеговић ће морати да се суочи са критикама бошњачког корупуса.