latinica  ћирилица
14/02/2017 |  18:44 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Фајон: Злоупотреба због промовисања хрватских интереса

Посланик Европског парламента Тања Фајон изјавила је, поводом сутрашњег гласања о извјештају за БиХ и Албанију, да добоко жали што је Европски парламент поново злоупотријебљен за промовисање интереса хрватске заједнице у БиХ.
Тања Фајон - Фото: РТРС
Тања ФајонФото: РТРС

"Убијеђена сам да БиХ треба јединство и континуитет на свом путу успостављања успјешне социјалне и економске политике, а не отварање старих рана и оживљавање националистичке реторике", рекла је Фајонова.

Она је истакла да ово не помаже БиХ у цјелини и против је циља ове резолуције да се помогне бошњачким, хрватским и српским пријатељима у БиХ.

"Током преговора, као и у претходним годинама, ја, заједно са мојим колегама социјалистима и демократама у Европском парламенту, позивала сам своје хрватске колеге да се уздрже од употребе Европског парламента као полигона за наметање националних стратегијских интереса", рекла је Фајонова.

Она каже да треба подржати реформе у БиХ с циљем да млади људи остану у земљи и тиме буде заустављен велики одлив мозгова.

"Такође, реформе су потребне како би се усвојили неопходни закони за борбу против корупције и контролу њихове имплементације и како би се успоставила владавина права насупрот себичним интересима индивидуалаца, компанија или одређених заједница", истакла је Фајонова.

Она је нагласила да је, како би се ово достигло, потребна искрена акција, посвећеност и труд свих лидера у БиХ уз непрекидну подршку и дијалог са ЕУ.

Извор: СРНА