latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Ленс Армстронг, ипак, пред судом

Ленс Армстронг није успио да пред судом издејствује одбацивање тужбе америчке Владе вриједне 98.5 милиона долара.
Ленс Армстронг - Фото: АП
Ленс АрмстронгФото: АП

Ленс Армстронг, човјек који је свима био узор пијре него што је јавно признао да је користио допинг након чега су му одузели свих седам титула освојених на Тур де Франсу и доживотно га суспендовали из спорта, покушао је да пред судом издејствује одбацивање тужбе коју је против њега покренула влада САД, али му то није пошло за руком па ће случај добити судски епилог.

Спор вриједан 98.5 милиона долара води се због спонзорских уговора и милиона које је Армстронг добио током каријере, а тужбу је покренуо Флојд Ландис, његов некадашњи тимски колега. Тужби се 2013. придружила и америчка Влада.

У тужби се наводи да је Армстронг својим лажима преварио америчку јавност и спонзоре који су се практично утркивали ко ће више новца да уложи у њега и његову тадашњу екипу јер је било "исплативо" спонзорисати бициклисту који је у то вријеме важио за хероја који је побиједио рак и наставља да побјеђује ривале.

УС Постал сервис спонзорисао је Армстронгов тим од 1996. до 2004, а Армстронг је од 1999. до 2005. освојио седам титула.

Допинг је признао у јануару 2013, у чувеном интервјуу код Опре Винфри, након суспензије и одузимања титула.

Федерални судија Кристофер Купер, у образложењу на 37 страна између осталог је написао:

"Како је Влада изнијела чврсте доказе да је Армстронг прикрио информације о коришћењу допинга у тиму а оне су биле важне за одлуку о спонзорисању, Суд одбацује Армстронгов захтјев о одбацивању тужбе".

УС Постал сервис на име спонзорских уговора исплатио је око 33 милиона долара у периоду од 2000. до 2004. Армстронговом тиму, али Влада тврди да је штета која је учињена спонзору далеко већа.

Ландис, коме је титула са Тур де Франса освојена 2006. одузета због допинга, добиће 25 одсто од онога што Влада добије на име одштете.

Извор: Н1