latinica  ћирилица
14/02/2017 |  13:35 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Иванић: Тужба нема легитимитет, име и институције БиХ се злоупoтребљавају (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Сарајеву да међу члановима Предсједништва не постоји сагласност да буде одржана сједница на којој би била разматрана најављена ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Иванић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да су против одржавања такве сједнице била друга два члана Предсједништва Драган Човић и Бакир Изетбеговић, појаснивши да је Човић рекао да је против ревизије тужбе, али да не жели да учествује у прегласавању.

"Ако неко треба да тражи сједницу Предсједништва о ревизији пресуде то је Изетбеговић, једино тако може добити легитимитет за ревизију пресуде. Тужба нема легитимитет и то ће бити улазак у озбиљну кризу, јер се злоупотребљавају име и институције БиХ", казао је Иванић.

Он је навео да је јуче затражио одржавање сједнице, по други пут, а да је први пут то урадио прије 20 дана, али да су Човић и Изетбеговић били против тога.

"Ја не могу заказивати сједницу због нечега што не постоји, за мене не постоји тужба. Спорно је што је до тужбе дошло мимо воље српских политичких представника. Суђење је одржано и завршено", нагласио је Иванић.

На питање да ли постоји могућност за сазове ванредну седницу, Иванић је одговорио да нема потребе да на тај начин оспорава нешто што не постоји, мислећи на захтев за ревизију тужбе.

" Овдје се један члан определио да подиже тужбу против друге државе. То је рушење Устава БиХ. Извесно је да ће о одлуци о покретању ревизије тужбе бити одлучено у петак, на скупу невладиних организација, а не у институцијама БиХ", рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Иванић је навео да је о свему обавијестио и предсједника Републике Српске Милорада Додика. Позвао је предсједника Републике Српске и лидера СДС Вукоту Говедарицу да кажу шта су они конкретно учинили поводом најаве ревизије.

Иванић се данас састао и са некадашњим агентом БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакибом Софтићем кога је упознао са чињеницом да су два члана Предсједништва против покретања ревизије и да он нема лигитимет као агент БиХ пред судом у Хагу.

Додао је да позива све да добро размисле шта раде.

"Ја ћу свој дио одговорности носити, што сам и раније показао. Површност нећу трпјети", поручио је Иванић.

Иванић је рекао да се овдје ради о политичком питању, рекавши да се ипак нада да ће цијела прича о ревизији пресуде ускоро пасти и да ће штету имати заговорници ревизије, наглашавајући да доминантан дио у Предсједништву не подржава ревизију пресуде.

На крају је казао да је преурањено говорити хоће ли предсједник Србије Томислав Николић посјетити БиХ док се не види шта ће бити с ревизијом пресуде, али да позив није отказан и још увијек је отворена та могућност.

Извор: СРНА/ Кликс