latinica  ћирилица
14/02/2017 |  11:09 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Иванић данас о сједници Предсједништва БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић данас би требало да се изјасни о заказивању сједнице коју од њега захтијевају представници српских партија, а у вези са најавом Бакира Изетбеговића за покретање тужбе БиХ против Србије.
Предсједништво БиХ - Фото: klix.ba
Предсједништво БиХФото: klix.ba

Предсједник Репшублике Српске Милорад Додик сматра да је Предсједништво БиХ мјесто рјешавања питања покретања тужбе и надлежности Сафета Софтића.

Само Предсједништво биХ може да донесе одлуку да ли ће доћи до ревизије, а судећи према досадашњим иступима Младена Иванића и Драгана Човића, каже предсједник Републике Српске, јасно је да је то само интерес Бакира Изетбеговића. Очито је, каже Додик, ријеч о политичкој игри Изетбеговића која мора институционално бити заустављена.

- Младен Иванић да затражи и стави на дневни ред питање ревизије и са приједлогом да се ревизија одбаци, јер нема основа за то. За то би сигурно гласала два члана Предсједништва, Иванић и Човић и више не би било спора ни галаме. Овако кад је у фази ишчекивања, разни спекуланти могу да учине свашта - рекао је Додик.

У СДС-у очекују да ће ванредна сједница Предсједништва БиХ бити одржана до краја седмице, јер се, кажу, не смије чекати до крајњег рока за ревизију тужбе 26. фебруара. Није довољно, каже лидер странке Вукота Говедарица, да се појединачно изјашњавају чланови Предсједништва – институција то мора да уради званично.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон подржава владавину права, а то, каже, укључује могућност да било који народ тражи правду за почињене злочине. Наравно, уколико постоји правни основ.

- Ове врсте ревизија су доста ријетке процедуре у историји међународног права. Десиле су се само четири пута. Сва четири пута безуспјешно. И зато понављам, врло је битно да ако постоје докази, ми подржавамо правду. Међународни суд је поставио врло високе критеријуме за поновно покретање тужбе - рекао је Фергусон.

Бивши хашки тужилац Џефри Најс изјавио је да је Бакиру Изетбеговићу још 2015. давао савјете у вези са ревизијом пресуде у случају против Србије, али он, каже, није био заинтересован за то.

- Ја нисам ни у каквом контакту с њим или било којим од његових савјетника. Не знам докле су стигли у припремама, али на основу оног што је мени познато, ништа од оног што смо им савјетовали није урађено - изјавио је Најс.