latinica  ћирилица
14/02/2017 |  08:57 | Аутор: РТРС

Пореска управа: Издато више од 12.000 сертификата за електронски потпис

Пореска управа Републике Српске је од краја јула прошле године издала 12.435 сертификата за електронски потпис за укупно 33.999 пореских обвезника.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Од овог броја пореских обвезника, њих 11.331 подноси пореске пријаве у своје име, док за 22.668 обвезника пореске пријаве подноси 1.136 књиговодствених бироа, а на основу датих овлаштења.

Од укупног броја издатих сертификата за електронски потпис, 12.232 је издато за правна лица и предузетнике, укључујући и књиговодствене бирое, док су за физичка лица издата 203 сертификата за електронски потпис, саопштено је из Пореске управе.

Електронски сертификат је пореским обвезницима неопходан како би користили електронске услуге које обезбјеђује Пореска управа.

У саопштењу се подсјећа да је Правилником о поступку и начину подношења пореских пријава, између осталог, прописано да су од 1. јануара сви исплатиоци дохотка, односно уплатиоци доприноса, обавезни да подносе мјесечне пријаве пореза по одбитку искључиво у електронском облику, потписане електронским потписом.

Пореска управа изражава задовољство досадашњим током издавања електронских сертификата и позива пореске обвезнике - правна лица, предузетнике и физичка лица, који до сада нису добили електронски сертификат Пореске управе, да поднесу захтјев за његово издавање.

Потписивање Уговора о пружању услуга сертификације, те пријем и обрада захтјева за издавање електронских сертификата и пропратне документације врши се у свим мјесно надлежним подручним јединицама Пореске управе, а ова услуга за пореске обвезнике је бесплатна.

Извор: СРНА