latinica  ћирилица
14/02/2017 |  08:21 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Трампов савјетник дао оставку због Руса

Савјетник за националну безбједност америчког предсједника Доналда Трампа Мајкл Флин поднио је оставку због својих контаката са Русијом, саопштила је Бијела кућа.

Флин је наводно, прије доласка Трампа на чело САД, разговарао са амбасадором Русије Сергејом Кисљаком о санкцијама које је одлазећа предсједничка администрација Барака Обаме увела Москви.

Када је скандал откривен, Флин је негирао да је био у комуникацији са руским амбасадором, али је сада признао. Он је најприје рекао потпредсједнику САД Мајку Пенсу да није разговарао са амбасадором Русије, али је промијенио исказ.

"На жалост, због брзог развоја догађаја, ненамјерно нисам информисао потпредсједника Пенса и друге о непотпуној информацији у вези мог телефонског разговора са руским амбасадором. Искрено сам се извинио предсједнику и потпредсједнику, и они су прихватили моје извињење", написао је Флин у оставци.

Амерички медији су раније јавили да је Министарство правде крајем мјесеца упозорило Бијелу кућу о овим контактима. Тада је наведено да Флин може бити подложан уцјенама Русије.

Контакт Флина са амбасадором Русије прије Трампове инаугурације би могао да буде кршење америчког закона, јер обичним грађанима није дозвољено да воде спољну политику.

Поједини Трампови савјетници охрабривали су у понедјељак Трампа да размисли о давању отказа Флину. Међутим, савејтница у Бијелој кући Келиен Конвеј је истог дана изјавила да савјетник Флин има "пуно повјерење" предсједника САД.

"НБС њуз" наводи да се овако кадровске промјене дешавају у свакој администрацији, било да је републиканска или демократска, али никада овако рано на самом почетку мандата.

Флинов одлазак представља "отрежњење" на почетку Трамповог мандата, а истовремено могао би да успори отопљавање односа са руским предсједником Владимиром Путином.

Пензионисани генерал Кит Келог, који је био шеф особља Савејта за националну безбједност, именован је за вршиоца дужности савјетника за националну безбједност, док Трамп не одлучи ко ће бити именован за новог савјетника.

Наводи се да би нови савјетник за националну безбејдност осим Келога мога бити и бивши директор ЦИА-е Дејвид Пјетрус или бивши замјеник команданта америчке централне команде Роберт Хауард, за ког се истиче да је фаворит.