latinica  ћирилица
13/02/2017 |  22:48 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј служио литургију у Милтону

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је свету архијерејску литургију у Храму Светог Преображења Господњег у Милтону у Онтарију.
Патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Патријарх ИринејФото: СРНА

Патријарх је служио литургију уз саслужење Његовог преосвештенства епископа новограчаничког Лонгина, источноамеричког Иринеја и канадског Митрофана, и више свештенослужитеља Епархије канадске.

На богослужењу је пјевао хор "Кир Стефан Србин" из Торонта, а молитвено учешће узело је више од 300 вјерника који су стигли по великом снијегу и општем невремену, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

Благословивши славски колач, патријарх српски позвао је све вјернике Епархије Канаде да се угледају на дивне светитеље Цркве Божије и да се, слиједећи њихове примјере, приближавају Богу.

Поздрављајући домаћина епископа Митрофана, патријарх је нагласио да је Свети архијерејски Сабор послао мудрог и искусног архијереја да управља кормилом Цркве у највећој по територији Епархији СПЦ и да га изузетно радује што је велики број Срба окупљен око своје Цркве.

Патријарх Иринеј је посебно захвалио Ребеки Убавки Макдоналд - великом добротвору СПЦ која је носилац ордена Светог Саве за своје заслуге у реновирању цркве Светог архангела Михаила у Торонту, за сав њен труд и љубав, али и средства којима је уложила себе у обитељ милтонску.

У саопштењу се наводи да је Макдоналдова финансирала обнову манастирског конака и епархијских просторија.

Банкет приређен у част славе и освећења обновљеног конака запечаћен је ријечима епископа Митрофана да треба дијелити све са другима.

- То је дато свима од Бога и имамо обавезу да то поделимо управо онако како Бог дели своју љубав свим људима - поједнако - додао је владика Митрофан.

Макдоналдова, која је, како је рекла, васпитавана у православном домаћинству, гдје је њена мајка гајила молитву и активну љубав према Цркви, изразила је захвалност епископу Митрофану који је прогласио за ктиторку манастира Милтон.

Уз куму овогодишње славе, многи прегаоци у реновирању манастира који су се посебно заложили трудом одликовани су архијерејским граматама и захвалницама.

Кумства са идућу годину примио се дугогодишњи предсједник Црквено-школске општине Светог Николаја у Хамилтону Рајко Ђурђевић.

У недјељу, 12. фебруара, на празник Света Три Јерарха, обиљежена је слава придворне капеле Епископске резиденције у манастиру Милтону.

Његова светост патријарх српски Иринеј отпутовао је у вишедневну архипастирску посјету Епархији канадској на позив епископа канадског Митрофана.

Извор: СРНА