latinica  ћирилица
13/02/2017 |  19:17 ⇒ 14/02/2017 | 07:50 | Аутор: РТРС

Дисциплински поступак против Салиховића затворен за јавност! (ВИДЕО)

Суспендовани главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и његова одбрана напустили су рочиште јер Дисциплинска комисија није дозволила јавно саслушање свједока.
Салиховић - дисциплински поступак - Фото: РТРС
Салиховић - дисциплински поступакФото: РТРС

Учиниће то кажу сваки пут када за новинаре буде затворен поступак у којем Салиховића терете за сукоб интереса, непримјерене контакте са странкама у поступку и мијешање у правосудне процесе.

Данас су свједочила четири тужиоца Тужилаштва БиХ. Свједочиће поново, и то на Салиховићев позив.

Скоро пет часова четворо Салиховићевих бивших сарадника одговарало је на питања дисциплинског тужиоца и трочлане Комисије.

Суспендовани тужилац и његов адвокат нису их слушали. Рочиште су напустили већ на почетку када је Комисија и дефинитивно, врата пред новинарима затворила.

Баш као и у случају "Мектићеве дипломе" и сви други судски списи, због којих је Салиховић сјео на клупу за дисциплинске прекршаје, јавности су, тврди одбрана, одавно познати. А онда су ти списи одједном постали "строго чувана тајна"!

Махмут Шврака, предсједник Комисије, каже да су дате изјаве на многе околности за предмете који су у току тако да  је јавност била искључена. Сматра да је оправдан био захтјев да се искључи јавност.

Аутор тог "оправданог захтјева" - в.д. дисциплинског тужиоца, на конкретна питања најчешће одговара са "без коментара"! Не образлаже Алена Курспахић ни примједбе да ли је уопште могла да испише дисциплинску пријаву и да је, пред Комисијом, заступа, јер Закон о Високом судском и тужилачком савјету не познаје институцију в.д. дисциплинског тужиоца.

Некоме се, очигледно, много журило, оцјењује Салиховић. Курспахићева спремна тек да оцијени како је поступком задовољна: "Ми смо у потпуности задовољни током поступка. Данашњи свједоци су у потпуности потврдили наводе дисциплинске тужбе и рочиште што се УДТ тиче иде према плану!"

Изјавама четворо бивших сарадника, које су прије рочишта добили у писаном облику, задовољни и суспендовани тужилац и његова одбрана. Најављују како ће их као своје свједоке,поново позвати на саслушање. И тада истрајати на присуству новинара.

- Одбацујем све наводе из комплетне пријаве, значи тамо ништа нема. Овдје се ради о чистом политичком процесу гдје су неки жељели да се неки људи хапсе, да се процесуирају, да неке странке добију изборе на основу тога, истиче Салиховић.

Да ли је на сцени заиста још један "монтирани" дисциплински поступак, или Салиховић вјешто манипулише јавношћу, могло би да буде јасније већ 6. марта, под условом да и то рочиште не буде иза затворених врата.

Тада би, осим суспендованог тужиоца, требало да буду саслушани и његови сарадници Емил Пинкас и Хасан Плех, на које је Салиховић преносио овлашћења - према дисциплинској пријави незаконито!

Према Салиховићевом тумачењу правних аката, законски ваљано!