latinica  ћирилица
13/02/2017 |  17:02 | Аутор: РТРС

Уставни суд у сриједу о апелацији Комисије за референдум

Уставни суд БиХ разматраће у сриједу, 15. фебруара, апелацију Републичке комисије за спровођење референдума у Републици Српској против одлуке Суда БиХ и Централне изборне комисије БиХ којом је оспорено право на Централни бирачки списак.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан изјавио је да је прво ЦИК БиХ донио одлуку да је захтјев Комисије неоснован, а касније је ту одлуку потврдио и Суд БиХ.

Републичка комисија за спровођење референдума одлучила је да упути апелацију Уставном суду БиХ на одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ и ЦИК-а БиХ, којом је Српској оспорено право на Централни бирачки списак.

Апелационо вијеће Суда БиХ одбацило је као недопуштену жалбу Републичке комисије за спровођење референдума Републике Српске на одлуку ЦИК-а БиХ, којом је одлучено да се одбије захтјев за уступање Централног бирачког списка.

Члан ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић рекао је раније да је Суд БиХ, одлучујући о овом питању, нашао да не постоје процесно-правни услови за мериторно рјешавање жалбе, јер подносилац жалбе, Републичка комисија за спровођење референдума није овлаштен за подношење жалбе у конкретном случају.

Предсједник Републичке комисије Синиша Каран раније је изјавио да је повријеђено право Комисије на правни лијек и директно прекршена Европска конвенција о заштити људских права.

Апелацијом се Уставном суду БиХ покушавају објаснити нелогичности Суда БиХ и ЦИК-а БиХ.

- Оно што је парадокс и због чега идемо са апелацијом - Суд БиХ и ЦИК сматрају да нисмо дио изборног законодавства. Наш закон о референдуму и грађанској иницијативи прихвата све принципе изборног законодавства - појаснио је тада Каран.

Након што јој ЦИК БиХ није уступио Централни бирачки списак за Републику Српску, она је, уз помоћ МУП-а Републике Српске и осталих ентитетских институција, направила властити бирачки списак.

Мијан је изјавио да ће Уставни суд БиХ на сједници Великог вијећа разматрати и апелацију Мевлудина Јашаревића против пресуде Суда БиХ у којој му је изречена затворска казна за кривично дјело тероризма.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ изрекло је 2013. године Јашаревићу другостепену пресуду којом је проглашен кривим за тероризам у вези са нападом на Амбасаду САД у БиХ 28. октобра 2011. године и осуђен на затворску казну од 15 година.

Извор: СРНА