latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:59 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Бијељина: Политичке смјене у пољопривреди? (ВИДЕО)

Док се воде полемике око новог Правилника за подстицаје, у бијељинском Удружењу пољопривредних произвођача ''Села Семберије'' сукоби и смјене руководства. Новоименовани предсједник Бошко Радић тврди да је све урађено у складу са законом, али то демантује смијењени Саво Бакајлић.
Сукоб пољопривредника - Фото: РТРС
Сукоб пољопривредникаФото: РТРС

Коначну ријеч даће Суд, којем је смијењено руководство прије три дана поднијело жалбу и кривичне пријаве. Да ли је политика умијешала прсте и у пољопривреду?

На ванредној децембарској Скупштини Удружења смијењен је Саво Бакајлић, а на његово мјесто постављен Бошко Радић, именовани нови чланови Надзорног одбора, изабран Управни одбор и секретар и измијењен Статут.

Промјене су регистроване и у Суду.

Смијењени Бакајлић тврди да је све урађено нелигитимно и да су злоупотријебљени чак и неки чланови Надзорног одбора, о чему је обавијештен и Суд. Због сукоба око просторија, посла је имала и полиција.

- Они су лажирали печат Удружења и предали у Суд, односно обманули су Суд, а то ћемо доказати судским поступком који је у току, каже Бакајлић.

Новоименовани предсједник, иначе, смијењени предсједник Скупштине овог удружења, тврди да је све урађено по закону. Старо руководство је, каже, нагомилало дугове и није имало одговарајући контакт са надлежнима.

-Ја могу да схватим да неком нешто или неко не ваља, али овдје је био проблем да не ваљао нико. Значи, мора се сјести са свим актерима везано за пољоприверду и пробати наћ заједнички језик, истиче Бошко Радић, новоименовани предсједник Удружења пољопривредних произвођача.

Обојица кажу да нису страначки опредијељени. Док Радић тврди да политика није у вези са њиховим сукобом, Бакајлић сматра супротно јер нису штедјели на критикама градске власти када је било разлога за то.

- Тренутно имамо добре односе. То можете провјерити и са бх. и са градским властима. Намјерно смо ишли да направимо неки правилан баланс, додаје Радић.

Бакајлић тврди да је ново руководство иста политичка опција као и градска управа у Бијељини, да су они они чланови тих политичких партија те да он то ново руководство неће прихватити.

Пољопривредници сматрају да Удружење треба да брине како да побољша положај ове популације, а не о личним интересима.

- Ако људи сматрају да формирају удружење да заступа само њихов лични став, то није удружење и то се сводило више на лични материјални интерес, истакао је Перо Драгојловић из Амајлија.

Радо Стевановић из насеља Амајлије, каже да треба да се боре за своја права, за подстицаје ако их има.

Које је руководство Удружења са 150 чланова легитимно и да ли је било непоштовања закона одлучиће Суд.

И смијењени и новоименовни тврде да им је приоритет борба за побољшање положаја пољопривредника у вријеме доношења новог Правилника о подстицајима.