latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Фотографија турског атентатора освојила престижну награду

Судије такмичења за најбољу медијску фотографију у свијету „Ворлд прес фото“ похвалиле су храброст Бурхана Озбилиција, фотографа „Асошијејтед преса“. Не повукавши се пред убицом руског амбасадора Андреја Карлова, он је направио фотографију која је освојила овогодишњу награду.
Убиство Руског амбасадора у Турској (фото: AP Photo/Burhan Ozbilici) - Фото: AP
Убиство Руског амбасадора у Турској (фото: AP Photo/Burhan Ozbilici)Фото: AP

Лице убице, који машем пиштољем, искривљено је од бијеса. Шокантна фотографија турског полицајца који је усмртио руског изасланика у Турској, освојила је престижну награду „Ворлд прес фото“ (World Press Photo).

Судије тог свјетског такмичења похвалиле су храброст фотографа који се није повукао пред 22-годишњим полицајцем, чије је име Мевлут Мерт Алтинташ, који је испалио девет метака у руског амбасадора Андреја Карлова на отварању изложбе у Анкари.

„У тренутку када сам чуо пуцње, знао сам да је ријеч о историјском тренутку“, рекао је Озбилици за АФП. „Знао сам да морам да радим свој посао. Као новинар, нисам могао да побјегнем да бих спасао своју кожу“.

Процјењује се да је фотографија прегледана 18 милиона пута.

Судије фондације „Ворлд прес фото“ у Амстердаму истичу да су имале тежак посао у бирању побједничке међу више од 80.400 слика, које је послало 5.034 фотографа из 125 земаља свијета.

Извор: РТС, Тајм