latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:47 | Аутор: РТРС

Дачић: Постоји веза између налога за хапшење Срба и хапшења Харадинаја

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да постоји узрочно-посљедична веза између налога Специјалног тужилаштва у Приштини за хапшење 57 Срба и хапшења некадашњег команданта ОВК-а Рамуша Харадинаја у Француској по потјерници Србије.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић каже да у свему томе сигурно има узрочно-посљедичне везе, али да не зна о чему је конкретно ријеч.

Он истиче да свако ко је починио ратне злочине треба да одговара и да у случају подизања оптужница ту не треба да буде ријечи о политичком препуцавању, него о правним стварима.

"Србија никада није политизовала било које хапшење које је неко предузео према представницима српског народа, а када год је ухапшен неки Албанац, Бошњак или Хрват - то је било политички", рекао је Дачић на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Конга Леонардом Шеом Окитундуом.

Поводом изјаве хрватског шефа дипломатије Иве Штира да из Србије "кукају што је Загреб одбио захтјев Београда за билетерални сусрет" и да су о томе морали да размисле прије него што су нападали кардинала Алојзија Степинца, Дачић је рекао да Загреб очигледно не жели да се бави дипломатијом и рјешавањем проблема, већ да их ствара.

"Шта они замишљају? Нека стварају проблеме, ја нисам тај који ће ћутати на рехабилитацију усташтва, фашизма, нацизма...Србија не може да пристане на рехабилитацију усташтва, па макар цена била толико висока да они неће ни да се сретну са нама", рекао је Дачић.

Он је упитао да ли Хрватска очекује да ће неко у Србији да хвали Степинца и усташки покрет из Другог свјетског рата.

"Хрватска може да диже споменике и /усташком поглавнику Анти/ Павелићу и /Адолфу/ Хитлеру, али то не значи да ћемо ми то оправдавати да бисмо са њима водили дијалог и да треба да пљунемо на сопствену историју", рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић истиче да њему лично не смета то што је Штир унук пуковника усташке војске, што је за ратног злочинца био проглашен његов дједа, који је био помоћник Макса Лубурића - највећег злочинца који је командовао Јасеновцем.

"Смета ми, међутим, што је Штиров државни секретар рођена сестра усташког терористе који је отео авион 1976. године на лету из Њујорка до Чикага и за то осуђен на 30 година затвора. Зашто они не поставе питање како је могуће да смо ми свих ових година добро сарађивали са Хрватском, све док нису почели да величају усташки покрет?", упитао је Дачић.

Извор: СРНА