latinica  ћирилица
13/02/2017 |  12:57 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Фергусон: Докази за ревизију тужбе не могу бити старији од шест мјесеци

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон рекао је данас у Бањалуци да је Међународни суд правде у Хагу поставио врло високе критеријуме и стандарде за покретање ревизије /тужбе БиХ против Србије пред поменутим судом/, те да докази у вези с тим не могу бити старији од шест мјесеци.
Радојичић - Фергусон - Фото: СРНА
Радојичић - ФергусонФото: СРНА

Фергусон је нагласио да је на локалним властима да просуде да ли испуњавају те стандарде, као и да су овакве врсте ревизија доста неуобичајене процедуре.

"У историји Међународног суда правде десиле су се само четири пута и сва четири пута безуспјешно. Врло је битно да се испуни тај стандард. Ако постоји такав доказ и постоји тај стандард ми наравно подржавамо правду", рекао је Фергусон новинарима након састанка са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем у Градској управи.

Он је напоменуо да локалне власти, а не амбасадори, треба да одлуче о подношењу тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде.

Фергусон је рекао да ће увијек подржавати владавину права, те да било који народ или група људи треба да тражи правду за почињене злочине и током рата.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је прошле седмице да ће бити ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу уколико експертска група, предвођена агентом Сакибом Софтићем, процијени да за то има елемената.

Извор: СРНА