latinica  ћирилица
13/02/2017 |  11:48 ⇒ 14/02/2017 | 07:54 | Аутор: РТРС

Приједор: Нема нових случајева птичијег грипа - кризни штаб прати стање на терену (ВИДЕО)

Нема нових случајева птичијег грипа након јучерашње потврде да је фарма украсне живине у приједорском насељу Тукови заражена вирусом високо патогене инфлуенце птица подтип "Ха 5", саопштено је из градске комисије Центра за сузбијање птичијег грипа.
Птичији грип - Фото: РТРС
Птичији грипФото: РТРС

Преостала живина на зараженој фарми је еутаназирана, а потом су надлежне службе дезинфиковале терен.

Институту за јавно здравство Републике Српске није пријављен ниједан случај оболијевања од птичијег грипа код људи од како се ова болест појавила у свијету, потврђено је у овој здравственој установи.

Приједорска насеља Тукови, Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Гомјеница, Чараково, те Саничани и Петрово у зони рибњака Саничани, проглашена су подручјем зараженим птичијим грипом, док је урбани дио града проглашен подручјем угроженим од птичијег грипа.

Око 140 јединки перади је угинуло или еутаназирано на једном имању у Туковима код Приједора на којем је утврђена појава високо патогене инфлуенце птица, рекао је предсједник Комисије Центра за сузбијање птичијег група за подручје града Приједора Душан Врањеш.

"Немамо информација да је било нових угинућа перади и птица и можемо рећи да се ситуација стабилизовала, а оперативне мјере које је Комисија Центра за сузбијање птичијег грипа за подручје града Приједора јуче донијела проводе на терену сви субјекти надлежни за превенцију, ширење заразе и заштиту", додао је Врањеш.

Он је поновио да се сутра очекују резултати референтне лабораторије о томе који је сој вируса у питању за који се засад са великом вјероватноћом претпоставља да је Х5Н8 који до сада није изазивао оболијевања код људи, а јављао се у земљама у окружењу и Европи.

Представници надлежних тијела на хитном састанку одржаном поводом појаве птичије грипе на подручју Приједора позвали су кризни штаб града да формира локални центар за контролу болести који ће бити задужен за координацију спровођења мјера на терену, саопштено је из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Састанку су присуствовали представници Канцеларије за ветеринарство БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Управе за инспекцијске послове Српске и Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" у Бањалуци.

Из Канцеларије за ветернираство БиХ саопштавају да је у овом тренутку у току лабораторијска дијагностика за утврђивање подтипа Н вируса. Претпоставља се да се ради о истом подтипу који се у протеклом периоду јавља на подручју цијеле Европе, односно Х5Н8, који до сада није изазивао оболијевање људи, међутим до коначне лабораторијске потврде није могуће са сигурношћу потврдити ову информацију.

Вирус је утврђен код домаћих кока у зараженом домаћинству, а приликом провођења мјера санације жаришта, односно депопулације, узети су узорци и од других врста перади који су прослијеђени у лабораторију.

"У складу са до сада прикупљеним информацијама болест је највјероватније унесена контактом са дивљим миграторним птицама. Повољна информација је да у зони зараженог и угроженог подручја нема великих комерцијалних фарми перади", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Иако је Канцеларија за ветеринарство БиХ већ апеловала путем медија да сви власници перади појачају на својим имањима провођење биосигурносних мјера и спријече контакт дивљих и домаћих птица, још једном користимо прилику да истакнемо значај провођења ових превентивних мјера.

Надлежна тијела ће наставити са провођењем прописаних мјера на зараженом и угроженом подручју у наредном периоду, односно најмање 30 дана од задњег случаја након што су проведене све мјере на зараженом имању.

Извор: РТРС/ Агенције