latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:14 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Оптужнице против 57 Срба на КиМ?

Специјално тужилаштво Косова потврдило је приштинским медијима на албанском да постоје налози за хапшење 57 особа, а сумња се да је ријеч о Србима осумњиченим за наводне ратне злочине на КиМ, пишу "Вечерње новости".
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Приштински медији су, како наводи лист, пренијели да су налози за хапшење издати прије мјесец дана, односно одмах послије хапшења Рамуша Харадинаја по потјерници Србије у Француској.

Ове особе су осумњичене за наводне ратне злочине против цивилног становништва почињене током 1998. и 1999. године а међународни захтјеви за њихово хапшње издати су послије одлуке судија Еулекса.

Вечење Новости пишу да су оптужнице подигнуте на основу тајних спискова.

"Претпретресне судије у оквиру судова издале су 57 локалних и међународних налога. Они су издати на захтјев Еулекосвих тужилаца," потврдила је Љиридона Кузмаћи, портпаролка Специјалног суда Косова, не прецизирајући које су националности оптужени, наводи лист.

Информацију да се на списку тражних налазе искључиво Срби данас није могао да потврди нико од српских адвоката са КиМ али кажу да постоји оправдана бојазан да је то тачно, пишу Новости, наводећи изјаву Љубомира Пантовића, адвоката из Косовске Митровице, који подсјећа да је још прије годину дана, када је Основни суд у Пећи расписао потјернице за 12 Срба из Клине за наводни ратни злочин, "упозорио на могућност да Срби буду хапшени по оптужницама које стоје у неким фиокама".

Извор: Танјуг