latinica  ћирилица
12/02/2017 |  13:43 | Аутор: РТРС

Ђурић: Београд још чека први искрен знак конструктивности Приштине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да Београд и даље чека да види први искрен знак конструктивности и добре воље Приштине у вези са оснивањем Заједнице српских општина /ЗСО/, која је нужан предуслов за успјешан процес нормализације односа Београда и Приштине.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је поручио да ће, док год се то не догоди, остати утисак да у Приштини нема спремности да се ситуација на терену поправи, а односи са Београдом нормализују.

"Формирање ЗСО није било чиме условљено и експлицитно је дефинисано споразумима постигнутим на највишем нивоу између две стране и нема потребе да било ко измишља процедуре и начин за оснивање ЗСО нити да тражи посебне састанке са српским представницима на ту тему", рекао је Ђурић за Радио Београд.

Он је поводом најновијих условљавања Приштине у вези са формирањем ЗСО истакао да Србима на Косову и Метохији није потребно туторство већ подршка и Београда и Приштине.

Ђурић је оцијенио као непримјерено настојање политичара у Приштини да се покажу као покровитељи или некакви оснивачи ЗСО и објаснио да је то супротно и споразумима и политичкој вољи Београда и Срба са Косова и Метохије.

"Ми не прихватамо да Београд буде, противно интересима Срба на Космету и читаве Србије, искључен из оснивања ЗСО, а да одговорност за оснивање ЗСО преузму албански политичари. Одговорност за оснивање ЗСО је превасходно на Србима са Косова и Метохије", поручио је Ђурић.

Он је рекао да се дијалог са Приштином налази под великим притиском онога што се дешавало претходних седмица и објаснио да је принципијелна позиција Београда да не жели да учествује у дијалогу у којем је насиље опција.

Извор: СРНА