latinica  ћирилица
12/02/2017 |  13:04 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Ђокић: Представници Српске да буду одлучни у институцијама БиХ

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић очекује да представници Републике Српске у институцијама БиХ буду одлучни и да не допусте да буду искориштени инструменти које имају на располагању институције у БиХ како би се олакшала намјера лидера СДА Бакира Изетбеговића, Сакиба Софтића и других да покрену ревизију тужбе БиХ против Србије.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је новинарима у Поткозарју код Бањалуке рекао да је то једино што може да се уради, јер у правном смислу Република Српска више ништа, осим тога, не може урадити.

"Јасно се види да СДА и Изетбеговић немају правни оквир да могу сами да покрену то питање, нити Софтић може бити овлаштени представник БиХ, уколико иза тога не стоје све стране", рекао је Ђокић.

Он каже да хрватска страна није спремна да то подржи, нити ће представници Републике Српске то допустити.

Ђокић је додао да ова иницијатива треба бити одбачена, али и упозорио да је она као појава у друштву забрињавајућа, имајући у виду да је Изетбеговић рекао да је потпуно свјестан свих опасности и проблема које може изазвати таква иницијатива.

Он је позвао представнике Републике Српске у БиХ и међународне заједнице да се покрену и упозоре Изетбеговића да нема право да води активности које могу погоршати стање у земљи.

Ђокић је истакао да су они овог пута пасивни и тихи, иако увијек реагују на лоше појаве у БиХ, што би требали и сада да учине, те подсјетио да су најчешће налазили повод да реагују на одређене појаве које су их "забрињавале", а долазиле су из Републике Српске, што су оштро осуђивали и нападали.

"Они треба да траже да Бакир Изетбеговић и СДА раде тако да очувамо стабилност и мир који имамо и градимо боље односе, те спријечимо да БиХ дође у нову кризу", рекао је Ђокић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је почетком ове седмице да ће бити ревизије тужбе БиХ против Србије уколико експертска група, предвођена агентом Сакибом Софтићем, процијени да има елемената за то.

Извор: СРНА