latinica  ћирилица
12/02/2017 |  11:48 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Приједор: Први случај птичијег грипа у Републици Српској (ФОТО /ВИДЕО)

У Приједору je забиљежен случај птичијег грипа. У току je санација жаришта у једном домаћинству, гдје је код домаћих орнаменталних кока, које се држе као украсна перад, потврђено присуство високо патогене инфлуенце птица, под-тип "Х5", саопштено је из ресорног Министарства.
Приједор - Птичији грип - Фото: РТРС
Приједор - Птичији грипФото: РТРС

Подручје приједорских насеља Тукови, Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Гомјеница, Чараково, те Саничани и Петрово, у зони рибњака Саничани, проглашени су подручјем зараженим птичијим грипом, закључено је данас на састанку градоначелника Приједора Миленка Ђаковића са представницима надлежних институција.

Болест је утврђена код домаћих орнаменталних кока које је власник држао као украсну перад, саопштено је из Министартсва пољпривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Вирус птичијег грипа утврђен је након пријаве власника фарме да је неколико украсних кока угинуло.

"Из приједорског домаћинства у насељу Тукови, у којем је утврђен птичији грип, узети су узорци и са великом вјероватноћом се може претпоставити да је ријеч о Х5Н8 соју вируса који није преносив на људе", рекао је Срни портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Он је додао да се у свим земљама у окружењу и Европи јављао сој вируса Х5Н8 који није прелазио на људе, те да се са великом сигурношћу може тврдити да се и у овом случају ради о истом соју вируса.

Мацановић је истакао да ће се то са сигурношћу ипак моћи потврдити најкасније у уторак, 14. фебруара, када буду готови резултати налаза у референтној лабораторији.

"Нема разлога за панику, јер су предузете све неопходне заштитне мјере, а у наведеном домаћинству је сва живина уништена у складу са свим безбједносним протоколима", изјавио је Мацановић.

Приједор - угрожено подручје

Данас је у градској управи одржан хитан састанак у градоначелника Миленка Ђаковића са републичким ветеринарским инспектором и члановима комисије за сузбијање птичијег грипа.

Утврђено је сљедеће:

- Подручје насеља Тукови и насеља која гравитирају овој мјесној заједници проглашавају се као подручје заражено птичијим грипом.

- Урбано подручје града Приједора проглашава се као подручје угрожено од птичијег грипа.

Донесене су и мјере заштите од птичијег грипа на подручју града Приједора, којима се тачно одређују задаци свих субјеката надлежних у заштити од птичијег грипа.

Све надлежне рупубличке институције као и институције града Приједора у складу са својим надлежностима предузимају оперативне мјере које се односе на санирање жаришта птичијег грипа као и превентивне мјере ради спречавања ширења ове болести.

Приједор - Комисија центра за сузбијање птичијег грипа - Ђаковић - састанак

Обавезују се сви власници перади да предузму све мјере наложене од стране надлежне ветеринаске инспекције да благовремено пријаве случајеве угинућа птица и домаће перади.

У току је санација жаришта фарме украсних кока у насељу Тукови, приступ неовлаштеним лицима забрањен је због спречавања ширења болести.