latinica  ћирилица
12/02/2017 |  08:37 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја испалила нову ракету, Абе и Трамп експресно реаговали

Сјеверна Кореја испалила је рано јутрос балистичку ракету у Јапанско море, што је први пут од кад је Доналд Трамп на челу Сједињених Америчких Држава.

Пјонгјанг је тестирао ракету средњег домета која је пала у Јапанско море, саопштио је Пентагон, а не интерконтинентална балистичка ракета чије лансирање је Северна Кореја најављивала.

Лансирање ракете усљедило је само дан након што се Трамп састао у Вашингтону са јапанским премијером Шинзом Абеом и два дана након телефонског разговора са кинеским предсједником Сји Ђинпингом, подсјећа Ројтерс.

Јапански премијер Шинзо Абе осудио је сјевернокорејско лансирање ракета као "апсолутно неприхватљиво", док је предсједник САД Доналд Трамп нагласио да САД подржавају Јапан "сто одсто".

Абе и Трамп су одржали заједничку конференцију одмах пошто је Пјонгјанг лансирао балистичку ракету први пут ове године.

У свечаној сали Трампове куће на Флориди, Абе је прочитао кратку изјаву у којој је позвао Пјонгјанг да потпуно поштује релевантне резолуције Савјета безбједности.

Он је додао да га је Трамп увјерио у америчку подршку, као и да присуство шефа Бијеле куће показује његову одлучност и посвећеност.

Трамп је употребио још мање ријечи рекавши "Желим да свако разумије и потпуно зна да САД стоје иза Јапана, нашег великог савезника, 100 одсто", пренијеле су агенције.

Извор: ТАНЈУГ