latinica  ћирилица
11/02/2017 |  18:32 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Штир: Одбили смо Дачићев захтјев за билатерални сусрет

Министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир оштро је критиковао српског шефа дипломатије Ивицу Дачића због изјава о кардиналу Алојзију Степинцу и рекао да је одбио његов захтев за билатерални сусрет.

"Државна секретарка је позвала српску амбасадорку и уложила оштар протест и ми смо одбили захтев Дачића за билатерални сусрет", рекао је Штир, пренијела је регионална Н1 телевизија.

ио његов захтев за билатерални сусрет.

Хрватски шеф дипломатије је оцијенио да је Дачићев напад на Степинца био "напад у најгорем маниру једног комунистичког апаратчика, као што је био прогон Степинца с монтираним процесом, пропагандом коју је комунистичка власт тада развијала".

"Те лажи се данас понављају и мени је жао што има и Хрвата који су у томе учествовали. Прошле године је у српским медијима и Стјепан Месић (бивши председник Хрватске) понављао те лажи", нагласио је Штир.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оштро је у четвртак критиковао подизање споменика надбискупу Алојзију Степинцу у Осијеку уз оцену да то показује да је у тој земљи уобичајена "антисрпска политика, оправдавање злочина над Србима и рехабилитација фашистичке усташке НДХ".

"Жалосно је то што се дешава у Хрватској, што потврђује чињеница да је поводом подизања споменика Степинцу, ратном злочинцу из времена фашистичке усташке НДХ, најоштрија критика дошла због тога што је уз паркинг", навео је Дачић у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Извор: РТС/Бета