latinica  ћирилица
11/02/2017 |  17:51 ⇒ 12/02/2017 | 09:33 | Аутор: РТРС

Привредници незадовољни новим Законом о опорезивању добити (ВИДЕО)

Привредници незадовољни новим Законом о опорезивању добити. Укинута је одредба да свака марка од профита, реинвестирана у производну инфраструктуру, буде и ослобођена пореза.
Нови закон о опорезивању добити - Фото: РТРС
Нови закон о опорезивању добитиФото: РТРС


Уведен је цензус колико добити мора да буде уложено у производњу да би била неопорезива.

-Пореском обвезнику који на територији Републике Српске изврши улагање у опрему,постројења и непокретности за обављање регистроване производне дјелатности у вриједности већој од 50 одсто остварене добити текућег пореског периода умањује се обавеза пореза за 30 одсто.

Ова одредба наведена је у новом закону о порезу на добит.Пословна заједница није сагласна.Сматрају да је раније рјешење,гдје је привредник био ослобођен пореза за цијели износ улагања у производну инфраструктуру био бољи.Увођење цензуса додатно отежава пословање и слаби конкурентност сматрају у предузећу Крајина Клас.

"Ви имате различите моделе подстицаја али ако ви подстичете привреду која уводи нове технологије та привреда постаје конкурентнија на свјетском тржишту и има већу могућност да опстане", каже Саша Тривић, власник Крајина Класа.

Нови закон о порезу на добит није добар посебно за нова предузећа, која примјера ради не треба да у опрему, постројења и непокретности улажу толики проценат добити сматрају у Привредној комори Републике Српске.


 
"Они једноставно добијају велика милионска оптерећења сада", рекла је директор Привредне коморе Републике Српске, Драгица Ристић.

У Влади Републике Српске схватају да доношење новог закона о порезу на добит отежава пословање. Ипак,кажу да су имали обавезу да га донесу.

"Оно што је први корак је да буду изједначен закон са законом у Федерацији", навео је Далибор Томаш, помоћник министра финансија Републике Српске.

Негативне посљедице овог закона кажу биће надомјештене ослобађањем приведе од парафискалних намета.Регистар тих давања је направљен.У Привредној комори то поздрављају,али чекају сљедећи корак надлежних.

Влада је крајем прошле године припремала закон о пореском систему који би требало да буде основа за регистар парафискалних давања.Надају се да ће приједлог тог закона бити усвојен до половине 2017.