latinica  ћирилица
11/02/2017 |  16:23 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Загреб, паралелни протести "за" и "против" војног рока

Двије мање групе присталица, односно противника враћања обавезног војног рока у Хрватску окупиле су се у Загребу. Скупове је обезбеђивала полиција, која је поставила и кордон, а завршени су без инцидената.

Скуп подршке окупио је 50-так присталица војног рока у организацији удружења ратних ветерана из Ђурђевца и одржан је испред зграде Министарства одбране, док се протесту против војног рока у оближњем парку, у организацији Радничке фронте, одазвало стотињак грађана.

Организатор протеста подршке увођењу војног рока Дражен Шемовчанин рекао је да сматра да је војни рок добар за младиће и дјевојке, јер су "вриједности које се могу стећи на војној обуци корисне". Он се такође заложио да војни рок траје најмање три мјесеца, јер је најављени од мјесец дана прекратак за обуку.

Са друге стране, окупљени на протесту против војног рока истакли су да желе да се новац троши на реформу образовања, а не на милитаризацију друштва, јер је Хрватској довољна професионална војска.

"У земљи с 45 одсто младих незапослених, с аутобусима пуним исељеника према Њемачкој и улицама пунима копача смећа, власти себи крајње цинично повећавају плате, спроводе порезну реформу која користи најбогатијима и банкама, а незапосленим и бесперспективним младима поручују да су њима намијенили - обавезни војни рок. Рецимо "не" таквој бесрамној политици", истакнуто је позиву на протест који је окупио стотињак грађана.

Окупљени су носили бројне транспранете, међу којима су се истицали "Нећемо гинути за тајкуне и политичаре", "Дијете се одгаја у родитељском дому, а не у касарни!", "Градите творнице, а не касарне!", „Радник,,а не ратник!". На једном од транспарената била је фотографија премијера Андреја Пленковића уз натпис: "Није ишао у војску, уводи војни рок".

Медији су недавно објавили да се планира враћање обавезног служења војног рока које је у Хрватској замрзнуто 2008. године. Премијер Андреј Пленковић је рекао да хрватски народ воли Хрватску војску, а да се идејом о поновном служењу војног рока жели "популаризовати"" војска код младих и да се учини "атрактивном младим људима и новим генерацијама које се не сјећају времена Домовинског рата".

Министар одбране Дамир Крстичевић рекао је да је ријеч о "основном војном оспособљавању", а не војном року, и да би оно трајало три или четири седмице.

У јеку расправе о враћању војног рока, Пленковић је потврдио да је ослобођен војске због урођене анемије, али да та болест не утиче на обављање премијерске функције.

Извор: РТС