latinica  ћирилица
11/02/2017 |  13:56 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Стефановић: Вучић једини може да побједи у првом кругу

Потпредседник Владе Србије и функционер СНС-а Небојша Стефановић изјавио је да је Александар Вучић једини политичар који може да побједи у првом кругу предсједничких избора, и истакао да је то његово лично мишљење, те да још нису заказани састанци страначких органа по том питању.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Изузетно цјеним оно што је Вучић урадио", рекао је Стефановић, и додао да ће свакако поштовати Вучићеву одлуку о томе да ли ће се или не кандидовати за предсједничке изборе.

Стефановић је новинарима рекао да је важно да се изабере председнички кандидат који ће сигурно победити.

Изразио је увјерење да само лидер СНС-а може да рачуна на побједу у првом кругу.

Стефановић је рекао да нема информација да ће предсједник Србије Томислав Николић и премијер Србије, Александар Вучић разговарати овог викенда.

Стефановић: За 14 мјесеци заплијењено више од четири тоне дроге

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је стопа криминалитета у Србији значајно смањена и да је број почињених кривичних дјела најмањи у последње двије и по деценије, захваљујући озбиљном раду људи у полицији, због чега, истакао је, неће дозволити да се њихов рад омаловажава, а резултати умањују.

У прилог томе, министар Стефановић је на конференцији за новинаре истакао да је полиција у последњих 14 мјесеци заплијенила више од четири тоне дроге, ухапсила 47 вођа криминалних група и њихових помагача и разбила 14 организованих криминалних група, које су се бавиле нарко трафикингом, што је, како је истакао, набољи резултат, који је постигнут у последњих осам до 10 година.

"Заплијене су више него двоструко веће од оних које су биле у преиоду од 2008. до 2012. године", рекао је Стефановић.

Поред тога, откривене су и заплијењене 54 нарко лабораторије, што је, како је напоменуо министар најбољи резултат у претходној деценији.

"То не знаци да смо задовољни тим резултатом. И даље борба протиг нарко трафикинга мора да се појача", рекао је он напомињући да сада имамо ситуацију да цена дроге на улицама расте, јер је опијата све мање и јер се полиција ефикасно бори против тога.

Према речима Стефановића, укупан криминал за 2016. године смањен је за преко пет одсто.

"Иако смо још 2015. године значајно смањили криминалитет у односу на претходне године, у 2016. години смањен је за преко пет одсто, односно за преко 5.000 смо смањили укупан број кривичних дјела", прецизирао је он.

То је најмањи број кривичних дјела почињених у последњих 25 година захваљујући озбиљном раду људи у полицији, напоменуо је Стефановић, наводећи да један део јавности жели да представи ситуацију на другачији начин 

Такође, како је навео, смањен је и број украдених возила за више од 12 одсто.

"Прије само неколико година се крало и до 20 аутомобила дневно у Србији. Данас се краде више од три пута мање", навео је он.

Он је нагласио да је број разбојништава смањен за 22 одсто, што говори у прилог имовинској сигурности грађана и њиховој безбједности.

Расвјетљено је 92 одсто изнуда, што раније никада није био случај, рекао је министар.

Према његовим риечима, у последње три године допло је да сталне тенденције пада убистава и тешких убистава.

"У периоду од 2004. до 2012. имали смо просјечно између 140 - 150 убиства годишње, а у последње три године тај број је око 100 годишње. Интензивно радимо на томе да смањимо и тај број, иако се у то сада урачуаннва и број убиства из породичног насиља", нагласио је Стефановић.

Извор: РТС