latinica  ћирилица
11/02/2017 |  11:16 | Аутор: РТРС

На Новом Зеланду битка за спас китова (ВИДЕО)

На стотине спасилаца из цијелог свијета воде битку за живот насуканих китова на Јужном острву у Фервел Спиту, гдје се насукало више од 400 китова, од којих је више од 300 већ угинуло.
На Новом Зеланду битка за спас китова - Фото: ТАНЈУГ
На Новом Зеланду битка за спас китоваФото: ТАНЈУГ

Волонтери су јутрос успјели да врате око педесет китова у море, а још стотинак њих се налази на обали и живот им је угрожен, преноси Би-Би-Си.

Иако су из одјељења за конзервацију уочили китове на обали у четвртак увече, званичници су одлучили да почну операцију спасавања тек сљедећег јутра, да не би дошло до незгода током ноћи.

Волонтери ветеринари хладе и умирују китове, док научници покушавају да објасне како је дошло до њиховог насукавања.

Понекада се догоди да стари или болесни кит залута на плажу, а тада други добију његов сигнал, те крену за њим.

Регионални менаџер управе Ендрју Ламејсон рекао је да је са 416 јединки то једно од највећих групних насукавања забиљежених на Новом Зеланду.

Та земља има једну од највиших стопа насукавања на свијету, па сваке године на плажама Новог Зеланда заврши око 300 делфина и китова.

Највећа несрећа насукавања китова на Новом Зеланду догодила се 1985. године, када се 450 китова насукало на Окланду.

Многа насукавања дешавају се управо на Фервел Спиту, а стручњаци сматрају да је разлог плитка вода која збуњује морске сисаре и ограничава њихову способност навигације.

Један од спасилаца Дени Гловер објаснио је, у изјави за Би-Би-Си, да је то мјесто „замка за китове“, због необичне појаве продирања плима и до пет километара у обалу, али са дубином од само три метра.

У фебруару 2015. године се на истој локацији насукало 200 китова, од којих је половина угинула.

Извор: ТАНЈУГ