latinica  ћирилица
11/02/2017 |  08:46 ⇒ 12/02/2017 | 11:53 | Аутор: РТРС

Иванић: Од ревизије тужбе не може бити ништа

Од евентуалне ревизије тужбе БиХ против Србије не може бити ништа, јер је у Међународном суду правде у Хагу јасно речено да би то подразумијевало нову ауторизацију, које неће бити док је он у Предсједништву, изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

Он је за "Спутњик" рекао да је већ послао писмо у којем је истакао да БиХ не стоји иза ревизије, већ само један народ.

Наводи да, након слања писма, ништа више не може да уради, јер формално и правно, нико неће доносити никакву одлуку да би могло да се искористи право вета.

"То и јесте политичка игра у цијелој причи. Не могу да искористим право вета, јер они уопште не траже сазивање сједнице Предсједништва БиХ, већ тумаче да је агент који је водио први случај и даље ауторизован да то може да ради и мисле да сједница Предсједништва није потребна", нагласио је Иванић.

Он каже да је ово више питање унутрашњих односа, као ида "има и много негативних порука које тим поводом долазе", те додао да је цијела акција у старту осуђена на неуспјех.

"Међутим, очито је питање инерције, односа и недостатка храбрости да сви то јасно кажу својој публици", нагласио је Иванић.

Говорећи о позиву предсједника Републике Српске Милорада Додика српским странкама у коалицији са СДА да напусте заједничке институције најкасније до истека рока обнове поступка против Србије, Иванић је напоменуо да је то питање за лидере тих партија, а да он као члан Предсједништва БиХ не може да напусти то тијело јер је изабран и нема замјену.

"Како ће Савез за промјене реаговати, не знам, али знам да стање сигурно не може бити исто као што је било", истиче Иванић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске додао је да и даље има став да ово што се дешава неће бити добро по БиХ и да ће је увести у вјероватно највећу кризу.

"Прије него што бих изашао са приједлогом за рјешавање ове ситуације, мислим да би било добро да сви заједно сједнемо. Имали смо времена, то је требало да урадимо", сматра Иванић.

Извор: РТРС, Спутњик