latinica  ћирилица
07/02/2017 |  10:24 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

На захтјев Владе повучен Приједлог закона о високом образовању

Колегијум Народне скупштине јутрос је утврдио коначан Приједлог дневног реда 16. редовне сједнице Народне скупштине и прихватио захтјев Владе Републике Српске да у складу са чланом 128. Пословника са дневног реда повлачи Приједлог закона о високом образовању.
Колегијум НСРС - Фото: РТРС
Колегијум НСРСФото: РТРС

Влада Републике Српске је на сједници, одржаној 2. фебруара ове године, повукла Приједлог закона о високом образовању са дневног реда 16. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске, заказане за 7. фебрурар 2017. године, а  због различитих ставова јавних универзитета око кључних питања из области високог образовања која се уређују овим приједлогом.

Министарство просвјете и културе је радило на изради овог законског акта од јуна 2015. године и у његову израду укључило све заинтересоване субјекте из области високог образовања, те предложило Приједлог закона о високом образовању који је имао за циљ унапређење квалитета високог образовања, при томе посебно водећи рачуна о интересима и побољшању положаја студената.

Међутим, само седам дана пред одржавање сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој је требао бити разматран приједлог овог закона, Универзитет у Бањој Луци је Министарству просвјете и културе упутио 51 амандман на Приједлог закона о високом образовању, а Универзитет у Источном Сарајеву седам амандмана.

Прихватањем ових амандмана текст Приједлога закона о високом образовању би се концептуално у великој мјери разликовао од Нацрта закона о високом образовању, који је усвојен на 12. сједници Народне скупштине Републике Српске, одржаној у мају 2016. године.

Такође, предложеним амандманимa Универзитета у Бањој Луци урушава се концепт интегрисаног универзитета који је једна од мјера прописаних Стратегијом развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021. године.

И поред додатних напора који су уложени од стране Владе Републике Српске и Министарства просвјете и културе у овој седмици, нису се успјели приближити ставови јавних универзитета и предлагача закона око најбитнијих питања прописаних наведеним приједлогом закона.

Министарство просвјете и културе ће у наредном периоду оставити простор универзитетима да покушају постићи договор око кључних питања прописаних овим Приједлогом закона о високом образовању, након чега ће донијети одлуку о даљим корацима.

Усвојена је допуна предложеног дневног реда Приједлогом закона о измјенама Закона о оружју и муницији, по хитном поступку, чији предлагач су клубови посланика ПДП-а, СДС – СРС РС, НДП и посланичка група Напредна Српска.

Републичко тужилаштво доставило је Народној скупштини одговор да ће извјештај о раду у 2015. години доставити на разматрање парламенту најкасније до 1. марта 2017, наводи се у саопштењу НС РС.