latinica  ћирилица
31/01/2017 |  18:28 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Бањалучки аеродром почео процес ревитализације (ВИДЕО)

Бањалучки аеродром почео је процес ревитализације. До краја октобра требало би да буде завршена изградња карго објекта, проширење терминалне зграде и изградња система за освјетљавање и обиљежавање писте. Тако би се држао корак са стањем у ваздушном саобраћају окружења, али и постигла боља конкурентност, поручују из управе предузећа.
Аеродром Бања Лука - Фото: РТРС
Аеродром Бања ЛукаФото: РТРС

На бањалучком аеродрому за сада постоји линија само једна три пута недјељно и то за Београд. Многи путници су задовољни овом линијом јер им скраћује вријеме путовања. Међутим, неки се жале што средство за превоз пртљага личи. како кажу, на трактор, те да би то требало да буде на бољем и професионалнијем нивоу.

Боље ће и да буде, већ крајем октобра када би требало да буде завршен инвестициони програм, поручује директор Аеродрома, Мирослав Јањић. Процес ревитализације већ је почео набавком опреме.

"Радићемо проширење аеродромске зграде гдје би дошло до повећања дијела путничког терминала за укрцавање на авион. Тиме бисмо се приближили, с једне стране захтјевима авиокомпанија, а с друге стране би порадили на комфору, који би омогућио прихват путника и пртљага", каже Јањић.

Дограђени долазни терминал биће на 400 метара квадратних, са ВИП салонима и канцеларијским садржајем, а на другој страни биће изграђен карго објекат на 1.300 метара квадратних, који ће бити оспособљен за прихват свих врста роба како за ону која нема посебне захтјеве, тако и за оне које захтијевају посебне услове, попут температурних режима, додаје Јањић.

Планирана изградња система за освјетљавање писте, много ће значити у условима смањене видљивости. Проширење капацитета, требало би да обезбиједи повољније услове пословања, а тиме и бољу конкурентност, поручује ресорни министар. Преговора се, каже, са авио-компанијама за отварање линија из Бањалуке према земљама западне Европе, али није хтио да прецизира које.

"Најављено је на примјер Сарајево – Бањалука – Цирих, или Бањалука према скандинавским земљама, али наша жеља је да са Ер Србијом отворимо сестринску компанију, са стационираним авионом, да му матична лука буде Бањалука Аеродром", рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

За запослене, све ово значиће боље услове рада, али и више посла и одговорности. Вјерују да ће писта у Маховљанима ускоро постати прометнија и примамљивија за потенцијалне улагаче, па да ће и маглу на писти разбијати све више авиона.