latinica  ћирилица
23/01/2017 |  20:31 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Фоча: Како заштитити дивљач од ловокрадица? (ВИДЕО)

У околини Фоче годинама је проблем како заштити дивљач од ловокрадица, који се на томе богате. Чини се да и томе долази крај.
Лов - Фото: РТРС
ЛовФото: РТРС

На врлетима кањона Сутјеске – дивокозе се спуштају са висова у потрази за храном. У Националном парку ловочувари постављају храну за дивљач и на предјелима вишим од 2.000 метара. У посебном ловишту "Зеленгора" је пет хранилишта.

- На хранилишта износимо анималну храну а и ове године смо обезбиједили око 5 тона кукуруза што редовно износимо и појачавамо исхрану дивљачи, каже Милош Живановић шеф Сектора за заштиту.

Посебно тешко је заштити дивљач од ловокрадица, који не бирају средства да дођу до плијена. Било је и физичких насртаја и пријетњи чуварима. Да би им стали у крај, у Привредном ловишту „Врбница“ поставили су сензорске камере.

- Велики резултат су нам дале сензорске камере за надзор ловишта тако да смо успјели да пратимо и одређена лица и са полицијом правили акције и успјели да сузбијемо такве појаве у ловишту, истиче Бојан Паприца шеф РЈ лов и остали производи шумарства ШГ „Маглић“ Фоча.

А ево шта ловокрадице мотивише. За килограм меса од дивојарца добијају и до 60 марака, а за устријељеног трофејног медвједа чак и 50 хиљада. Са постављеним сензорским камерама тај им противзаконити посао више неће бити лак.