latinica  ћирилица
23/01/2017 |  18:58 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Нова Резолуција у ЕП против Српске; Вилимски: Референдум легитиман! (ВИДЕО)

У припреми је нова Резолуција о БиХ, против Републике Српске!
Харалд Вилимски - Фото: РТРС
Харалд ВилимскиФото: РТРС

Европски парламент требало би да је разматра 14. фебруара. Њен аутор, Кристијан Дан Преда, Српску критикује због Референдума о Дану Републике. Међу већ уложених преко 300 амандмана су и они посланика Аустријске слободарске партије Харалда Вилимског,у којима брани право РС на референдум. То је потврдио и за РТРС.

Кристијан Дан Преда пред европске парламентарце излази са новим извјештајем о напретку БиХ и новом резолуцијом. У 24 тачке хвали европски пут БиХ, критикује Републику Српску. У тексту се, између осталог, позива и на извјештај Валентина Инцка Савјету безбједности, па не чуди да је и Преди, трн у оку, Референдум о Дану Републике.

Параграфу, у којем ни слова нема о више од 90 одлука овог суда које Федерација БиХ није спровела, оштро се успротивио Харалд Вилимски из Слободарске партије Аустрије. У амандману наводи да се референдум односио на подручје за које су надлежни искључиво ентитети.

О Европског парламента тражи да призна вољу грађана Републике Српске да изразе став о законима и институцијама, наметнутим декретима високог представника. У изјави за нашу телевизију, Виимски истиче да Резолуција тему референдума у Српској не обухвата на правилан начин

Из тог разлога, моји амандмани не истичу само легитимитет референдума, већ Републике Српске као равноправног ентитета у БиХ, који Дејтон и сам Устав БиХ сматрају таквим. Кад већ говоримо о равноправности, амандмани које сам написао наглашавају моју бригу о случају 7480 српских цивила погинулих у претходном рату према
подацима Хашког трибунала, од којих је само 10 доведено до коначне пресуде Суда БиХ, каже Харалд Вилимски, Слободарска партија Аустрије

Спроведени референдум на којем су грађани Српске јасно поручили да желе да 9. јануар остане Дан Републике, био је главни аргумент америчкој администрацији да предсједнику Српске Милораду Додику, уведе санкције. Да се санкцијама Србија неће придружити и данас је поручио српски премијер, а то је, каже, рекао и Ангели Меркел.

- Због тога што не доносе никакво рјешење и због тога што, према Вучићевим ријечима постоји прећутна одука, Владе Србије, али и различитих представника српског народа у Српској, Србији и региону, да се више никада не понови вријеме 90-их, када су постављане блокаде на Дрини. То се у будућности неће поновити и то је наш одговор, истакао је Александар Вучић, предсједник Владе Србије. 

Однос Београда према Српској и предсједнику Додику, за хрватског шефа дипломатије попутно је очекиван. Хрватска, каже, санкције предсједнику Додику не ставља на дневни ред.

- Исто тако је јасно да за међународну заједницу није било већих реперкусија у том смислу. Сјетите се да би, за пуно мање, Хрвате у БиХ би се одмах смјењивало, улазило би се у Херцеговачку банку, ишло би се ђоном према њима. Република Српска је једна реалност након дејтонског споразума и не постоји апетит у међународној заједници да се то пропиткује, истакао је Давор Иво Штир, министар спољних и европских послова Хрватске 

Харалд Вилимски бавио се и параграфом о резултатима пописа становништва, који су, према нацрту Резолуције, основа за попуњавање европског упитника.

Резултати пописа објављени су на основу погрешне методологије. Постоји сумња да је једнострано одлуку о томе донио директор Агенције за статистику БиХ, под утицајем главног тужиоца БиХ. Тиме је директно прекршен закон, категоричан је Вилимски.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић у Резолуцији види пропагандни извјештај, а не текст који би требало да допринесе побољшању односа у БиХ.

- Док год у Бриселу неки сматрају да једино Сарајево има монопол на истину и све што каже Сарајево, односно да је Европска унија ту да асистира Сарајеву у реализацији њихових амбиција неће се ствари нормално одвијати, истиче Анђелковић.

Власт Српске Преда је претходно оптуживао за сепаратистичке намјере и позивао да одустану од референдума о бх. правосуђу, а сада тражи осуду референдума о Дану Републике.

Тако се придружио хајци из Сарајева, која се, очигледно наставља. Због ушешћа Оружани снага БиХ у прослави Дана Републике, СДП, ДФ и Грађански савез БиХ поднијели су кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против комплетног командног ланца Оружаних снага: предсједавајућег Предсједништва Младена Иванића, министарке Марине Пендеш њених замјеника Сеада Јусића и Бориса Јеринића, наченика Заједничког штаба Анте Јелеча и његових замјеника.