latinica  ћирилица
23/01/2017 |  18:42 ⇒ 24/01/2017 | 07:31 | Аутор: РТРС

Влада заинтересована да словеначко Горење отвори постројење у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Српска је заинтересована да словеначко Горење отвори постројење у Републици Српској. То је речено током посјете министара Петра Ђокића и Златана Клокића - Велењу.
Ђокић и Клокић у Велењу - Фото: РТРС
Ђокић и Клокић у ВелењуФото: РТРС

Делегацији Српске и представницима Бањалуке, Приједора, Источног Сарајева, Вишеграда, Требиња, те више градова Србије представљена су и постројења за пречишћавање отпадних вода Грмов Врх. Циљ је јачање сарадње Српске и Словеније.

Ово постројење потпуно је самоодрживо и еколошки и енергетски ефикасно. Осим што 70.000 становника из четири словеначке општине пије чисту и здравствено исправну воду, Грмов врх пречишћавањем воде производи електричну енергију, а вишак продаје. За ову производњу посебно је заинтересована Српска.

Влада заинтересована да словеначко Горење отвори постројење у Српској

Из Владе истичу да добра сарадња са Словенијом већ постоји. Неколико словеначких компанија из области енергетике послује у Српској, а извоз у Словенију је већи од 200 милиона марака, што чини десет одсто укупног извоза Српске.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић је истакао да је Велење веома отворено са сарадњу са градовима и општинама са подручја бивше Југославије.

- Ми са њима веома добро сарађујемо. Ово је други пут да смо организовали овакву посјету, која отвара нове могућности сарадње - рекао је Ђокић.

Представљени су развојни пројекти за које је Велење обезбиједило средства из европских фондова. Заједничка сарадња могла би да буде реализована наредне двије године, а за то средства већ обезбијеђена. Представници градова и општина из Српске будућу сарадњу виде у области привреде, културе, спорта и туризма,

Делегација Владе Српске обишла је и постројења једног од најпознатијих словеначких брендова "Горење", заинтересована да Горење у Српској отвори постројења, у којим би се производили неки од њихових производа. У Србији је већ отворена фабрика Горења.

Делегација Владе Српске у Велењу

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић је рекао да ће Српској бити корисна искуства из Велења, у којем су реализовани одређени пројекти који су добрим дијелом финансирани средствима ЕУ.

- Неколико компанија у области енергетике из Словеније послује у Српској и са њима имамо веома успјешну сарадњу. Словенија је веома значајан партнер за Српску јер вриједност извоза у Словенију износи више од 200 милиона КМ, што чини десет одсто укупног извоза, каже Клокић.

Након обиласка културно историјских знаменитости у Велењу, фотографисања највећег споменика Маршалу Титу, планирано је да Делегација Српске, сутра одржи састанке са предузетницима из Велења и посјети Музеј рударства и Кућу минерала.