latinica  ћирилица
23/01/2017 |  17:31 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Вилимски за РТРС: У приједлогу резолуције ЕП, интереси Срба нису заштићени

Приједлог резолуције у Одбору вањских послова у ЕП треба да се размотри са критичке тачке гледишта, а нарочито када говоримо о Републици Српској, рекао је у писаној изјави за РТРС Харалд Вилимски из Слободарске партије Аустрије.
Харалд Вилимск (Фото: diepresse.com/Clemens Fabry) -
Харалд Вилимск (Фото: diepresse.com/Clemens Fabry)

- Интереси Срба нису заштићени у њој и резолуција углавном мари о Федерацији, спомиње се у њој централизација, судство, приступ Европској Унији као и преговори у том смислу. Притом, приједлог резолуције не обухвата на правилан начин тему референдума у Српској - каже Вилимски и наводи да из тог разлога, његови амандмани не истичу само легитимитет референдума већ Републике Српске као равноправног ентитета у БиХ, који Дејтон и сами устав БиХ сматрају таквим.

- Када већ говоримо о равноправности, амандмани које сам написао наглашавају моју бригу о случају 7480 српских цивила погинулих у предходном рату према подацима Хашког трибунала, од којих је само 10 доведено до коначне пресуде од стране суда БиХ, додаје Вилимски.

- Наравно, још једном сам нагласио опасност од радикалног ислама који се шири захваљујући финансирању од стране Саудијске Арабије, закључује Вилимски.