latinica  ћирилица
23/01/2017 |  17:20 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Аспект - О значају нове Резолуције, понашању европских земља према Балкану (ВИДЕО)

Канцеларија високог представника могла би ускоро да дође на тапет и то на међународном плану, а питање би могла да покрене Русија.
Аспект - Фото: РТРС
АспектФото: РТРС

Канцеларија високог представника могла би ускоро да дође на тапет и то на међународном плану, а питање би могла да покрене Русија – потврдила је сенатор у Републици Српској Јелена Гускова, у нашој емисији Аспект

Укидање ОХР-а, извијесно је, сматра Јелена Гускова, јер више нема смисла да постоји патронат у БиХ. БиХ треба сама да одлучи с ким ће сарађивати и којим путем ће ићи, а то се односи и на Републику Српску.

Гускова наглашава да ће Русија поново то питање поставити.

Балкан треба да престане да зависи од страног фактора, сматра Владислав Јовановић, некадашњи представник бивше Југославије у УН, а да се позабави међусобним односима.

"Амерички политички патернализам на БиХ вјероватно ће престати. За ЕУ је питање да ли сама може да преузме ту улогу. На крају и она се компликовала разним облицима директног и индиректног мијешања. Високи представник је реликт прошлости већ 20 година. Једна земља у срцу Европе, кандидат за ЕУ се сматра млађим малољетником", оцијенио је Јовановић.

Канцеларија високог представника је одавно требало да буде затворена, сматра бивши амбасадор БиХ у Америци Игор Дасвидовић., а поготово је бесмислено сада када се преговара за улазак у ЕУ.

"Уз високог представника са упакованим и запечаћеним бонским овлаштењима данас значи да не можемо наставити ни у једној секунди такве преговоре, нити можемо показати суштинску самосталност", сматра  Давидовић.

Америчка администрација тек је на тесту, сматрају гости Аспекта, а њен однос према Западном Балкану могао би да доведе до бројних промјена. Прије свега, те промјене би могле да се односе на БиХ.

Комплет ТВ емисија Аспект: