latinica  ћирилица
23/01/2017 |  16:19 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Лука Брчко: Због леда и ниског водостаја обустављен претовар робе (ВИДЕО)

Због ниског водостаја и појаве леда на ријеци Сави, обустављен је и претовар робе у Луци Брчко.
Лука Брчко - Фото: РТРС
Лука БрчкоФото: РТРС

У овом јавном предузећу очекују да ће у другој половини фебрурара, поново бити успостављен ријечни саобраћај и да ће бродви и барже, довозити и одвозити робу са брчанског пристаништа.

У Луци Брчко, кажу да су у годишњем плану рада овог предузећа, рачунали на застој у раду. Кажу Сава, никада није пловна током цијеле године. Љети је то због ниског водостаја, а зими и због водостаја али и леда.

- Ми иначе овај период и предвидимо у нашем пословном плану, гдје предвидимо мањи претовар, мањи обим претовра, за прави кваратал. Тако да смо у овом првом кваратлу, и предивидјели претовар око 57 000 тона. Што не значи да нећемо испоштовати тај план за први квартал, каже Алије Османбашић, вд. директор Луке Брчко. 

У Капетанији Луке Брчко, напомињу да је зимска обустава ријечног транспорта робе, редовна појава. Ове зиме низак водостај Саве и ниске температуре, узроковале су појаву леда.

- Ријечни саобраћај не одвија се прије свега с обзиром да у доњем току ријеке Саве, температуре биле ниже и дошло је до формирања, с тим  у вези капетаније Београд, Сремска Митровица издале су ограничење пловидбе, тако да практично у доњем току Саве, као и на Дунаву имамо ограничење пловидбе, напоменуо је Младен Рогић, капетан Капетаније Луке Брчко 

План Луке Брчко за 2017-у је претовар 185 000 тона робе. Ове године је планирана и реконстуркицја и ревитализација Луке, као и набавка дизалице већег капацитета. За ову намјену од Европске банке за обнову и развој, добијена су кредитна средства од 7 милиона евра, као и донација од 3 милиона.