latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:52 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Бијељина: Високе таксе и велика потражња држе цијену станова (ВИДЕО)

Широм Републике Српске цијене нових станова ниже су за око 10 одсто у односу на претходну годину, али у највећим градовима, Бањалуци и Бијељини, није дошло до снижавања цијена стамбеног простора.
Градња (Фото: Thinkstock) -
Градња (Фото: Thinkstock)

У бијељинским грађевинским предузећима кажу да су трошкови изградње станова повећани, поготово локалне таксе, па појефтињење није реално ни очекивати.

Потражња за новим становима на тржишу још је велика, па се и у овој години планира градња. Цијене станова су од 1.400 до 1.900 марака по квадратном метру.

У Бијељини у посљедњих десетак година израђене десетине нових стамбених зграда, али је потражња још велика, па се и цијене не смањују, кажу у агенцијама за промет некретнинама.

- Понуда и потражња су те које диктирају цијене станова, тренутно је таква ситуација да све и један озбиљинији извођач радова тренутно гради у Бијељини, да ли један објекат, два или више, тако да имамо понуду некретнина, каже Ана Рикановић агент за продају некретнина.

Цијене станова су од 1.400 до 1.900 марака по квадратном метру. Уз мањи пораст реалних трошкова, у Бијељини су значајно поскупјеле таксе. За ренту и накнаду за уређење градског грађевинског земљишта у првој зони потребно је 140 марака по квадратном метру, а у екстра зони чак 171 марка.

Грађани кажу да је до властитог крова над главом тешко доћи јер мало ко има потребан новац, а кредити нису повољни. Купци станова су, у већини случајева, млади брачни парови , млађе породице из мањих сусједних општина или људи који раде у иностранству.

Због великог прилива становништва станоградња је током посљедње двије деценије имала доминантно учешће у привреди Бијељине , али је смањење профита у овој области довело до опадања броја активних грађевинских предузећа.