latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:44 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Ђаци поново у шлолским клупама; Да ли су обезбијеђени гријање и превоз? (ВИДЕО)

Настава у другом полугодишту почела је у већини основних и средњих школа у Републици Српској.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Министарство просвјете и културе за неколико школа, у којима нису постојали услови за несметан почетак наставе, одобрило је одгађање почетка другог полугодишта.

Због проблема са гријањем, ученици Средњошколског центра “Михајло Пупин” у Дервенти, али и у подручној основној школи "Десанка Максимовић" у Церу, у општини Зворник су враћени кућама. Почетак другог полугодишта одгођен је до отклањања кварова.

У још неколико школа часови су скраћени због ниских температура, а у ОШ Петар Кочић у Мркоњић Граду пукле су водоводне цијеви, због чега је школа остала без гријања. Због опасности од хаварије на пећи у котловници, ђаци су послати кућама, али је проблем отклоњен већ до почетка друге смјене.

Ђаци, који су након три недјеље распуста, јутрос поново сјели у шклолске клупе, кажу да им ниске темепературе не сметају и да су се зажељели школских обавеза.

И у Дистрикту Брчко, у свим основним и средњим школама почела је редовна настава у другом полугодишту. У свим школским објектима гријање ради, а ученицима је обезбијеђен и редован ђачки превоз. Због недостатка наставног кадра, анагажовано је 169 наставника и професора по основу Уговора и привременим и повременим пословима.

Због проблема с гријањем настава није почела данас ни у СШЦ Свети Василије Острошки у Сокоцу. Екстремно нисте температуре у Билећи, а као посљедица пуцање цијеви, направиле су бројне проблеме у образовним установама.

Ниске температурe изазвале су пуцање радијатора у неколико просторија Дјечијег вртића „Будућност“.

То је један од разлога зашто у тој образовној установи, овог мјесеца, нема малишана. У Вртићу кажу да је разлог хаварије тај што се од почетка јануара па до данас, са котловнице у средњој школи, у радијаторе није пуштала вода.

Котловница Средњошколског центра извор је топлотне енерегије за Дјечији вртић. С обзиром на то да у вријеме зимског распуста није било потребе за гријањем те образовне установе, тако ни малишани билећког вртића нису имали адекватно гријање. Умјесто воде, у радијаторима је био лед.

Сваког јануара, тврде, због празника, у вртић долази мањи број дјеце него обично. Више дјеце требало би да стигну почетком фебруара.

Проблеми у Средњошколском центру “Голуб Куреш“ још нису отклоњени.

У средњој школи се надају да ће квар на инсталацијама усљед смрзавања бити отклоњен до краја недјеље. С обзиром да се ради о васпитним установама, дуже не смију потрајати.

Из полиције апелују на возаче да возе опрезно, посебно у близини школа.