latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:32 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Колико новца ће добити Брчаци који су прошли на конкурсу за обнову кућа и станова? (ВИДЕО)

Влада у Брчком је из прошлогодишњег буџета повратницима на подручју Дистрикта, у овој години, одобрила 700 хиљада марака за обнову кућа и станова.
Обнова кућа и станова у Брчком - Фото: РТРС
Обнова кућа и станова у БрчкомФото: РТРС

Корисници ће из овог програма добити од осам до 30 хиљада марака, зависно од тога колико је објекат оштећен.

За обнову оштећених и неусловних кућа и станова јавило се око 160 заинтересованих, али је само њих 53 испуњавало услове. Један од њих је и Шефкет Михмић чији је стан од 63 квадрата, направљен давне 1948. Без ове помоћи са пензијом од 326 марака, не може ништа озбиљније урадити. Све је, каже, пропало.

Критеријуми су строги и усклађени са Законом о избјеглицама и расељеним лицима БиХ. Услов је такође да су у тој јединици власници имали пребивалиште до 30. априла 91.

- Услови су да лице од раније није примало од владе помоћ за реконструкцију и да је стамбена јединица неусловна за становање, затим самохрани родитељи, РВИ..., каже Јелена Никић Дамјановићм, шеф Одјељења за расељена и избјегла лица Дистрикта.

Износ средстава за обнову зависи од оштећења стамбене јединице. Неко ће у складу с тим, добити мање, а неко више средстава из буџета, из којег је за ове потребе још прошле године издвојено 700 хиљада марака.

Владина надзорна комисија ће након обнове кућа и станова, током наредне грађевинске сезоне, утврдити да ли су средства коришћена намјенски.