latinica  ћирилица
23/01/2017 |  14:42 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Наложено да генерал Ђукић буде смјештен у КЦ Србије

Одјељење Вишег суда у Београду за ратне злочине наложило је да генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић буде смјештен у Клинички центар Србије како би се обавили прегледи неопходни за процјену његове способности за учешће у процесу.
Генерал Новак Ђукић - Фото: РТРС
Генерал Новак ЂукићФото: РТРС

Суд је раније донио одлуку да комисија љекара специјалиста обави допунско вјештачење генерала Ђукића.

Ђукић, према овој одлуци суда, може да буде у болници 15 дана, а по потреби уз сагласност још 15, преносе београдски медији.

Осим мишљења вјештака судске медицине, допунско комисијско вјештачење обавиће специјалисти-кардиолог, неуролог и психолог.

Генерал Ђукић је 11. априла 2014. године у БиХ правоснажно осуђен на 20 година затвора због наводног ратног злочина над цивилним становништвом у Тузли 25. маја 1995. године.

Он се није одазвао позиву за издржавање казне у БиХ, због чега је за њим расписана међународна потјерница. БиХ је у октобру 2015. године Србији упутила замолницу за признање и извршење пресуде тамошњег суда, како би казну издржавао у Србији.

Адвокатски тим генерала Ђукића организовао је тим међународних вјештака који је извео на десетине огледа на војном полигону у Никинцима и утврдио да људи на Тузланској капији током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја.

Сједница на којој ће се одлучивати о захтјеву БиХ за признање и извршење пресуде Суда БиХ раније је најављена за 6. фебруар.

Извор: СРНА