latinica  ћирилица
23/01/2017 |  13:58 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Калинић: Ојачавање фронта за одбрану Српске

Предсједник Савеза за демократску Српску Драган Калинић рекао је да је споразум у Братунцу у оквиру кога се четири странке, укључујући и братуначки СзДС, окупљају око СНСД-а, резултат начелног договора њега и лидер СНСД-а Милорада Додик да се тамо гдје постоји жеља и потреба на локалном нивоу ојачава фронт снага које се противе урушавању Републике Српске и негирању изворних принципа Дејтонског споразума.
Драган Калинић - Фото: СРНА
Драган КалинићФото: СРНА

- Очекујемо да ће се овакве политичке интеграције, прије свега са СНСД-ом, али и са другим чланицама владајуће коалиције у скорој будућности дешавати у још неким општинама и градовима - рекао је Калинић.

Он је нагласио да ово не значи "гашење" СзДС-а, него ће само рад ове странке у таквим срединама бити "замрзнут" на одређено вријеме.

- У фебруару ће ове процесе СНСД и СзДС верификовати кроз посебан споразум на републичком нивоу - најавио је Калинић.

Он је истакао да се све то чини због тога што су ово преломни тренуци за опстанак Републике Српске и њених институција, јер политичке снаге из Сарајева, као и неких међународних кругова, офанзивно раде на њеном рушењу.

- То се види и кроз неправичне санкције према предсједнику Републике Милораду Додику и бројна политичка подметања и лажи, те кроз правничке манипулације и кроз потпуно негирање изворних дејтонских принципа - напоменуо је Калинић.

Он је закључио да СзДС, као политичка странка, има свој дио одговорности за очување слободе и равноправности српског народа у оквиру БиХ, а окупљањем политичких снага исказује и своју бригу за будућност Републике Српске.

Извор: СРНА