latinica  ћирилица
23/01/2017 |  12:36 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Планинарска акција "Мећавом кроз Мањачу" (ВИДЕО)

Планинарска друштва из неколико градова и општина Српске организовала су у недјељу планинарску акцију "Мећавом кроз Мањачу". На овај пут испратила их је наша екипа.
Планинари - Фото: РТРС
ПланинариФото: РТРС

Смирај зимског дана на Стричићима, недалеко од Бањалуке, за људе жељне планинске авантуре претворен је у дан испуњен новoм пустоловином.

Ни вјетар, ни снијег, а ни хладноћа, нису успјели да од зимске стазе која се простире врховима Мањаче одвоје од планинарског хода више десетина планинара. Баш напротив, домаћи, али и планинари из других дијелова Републике Српске одлучили су да оживе слику планинског завичаја нашег књижевника Петра Кочића, коју је и сам Кочић пренио у своју приповјетку "Кроз мећаву".

Да би безбједно корачали зимским и неусловним стазама, осим физичке спреме, за планинарске активности неопходне су и друге припреме.

У богатој слици зимског пејзажа уживало је више десетина планинара, међу којима су и млади чланови Планинарског друштва из Прњавора.

Планинарски ход "Мањачом кроз мећаву", како су га ови авантуристи и сами назвали биће још један корак посвећен лику и дјелу Петра Кочића.

Након што се изборе са сњежним прекривачем на Мањачи, планинари са активностима настављају и даље, и то 19. фебруара, када је планирана планинарска акција у Прњавору.